Kako izaći na kraj sa ispucalim vrhovima kose

Put zdrave kose popločen je proizvodima, napicima i maskama. Ako je vaša kosa spržena ili imate razdvojene krajeve, oštećenja od Sunca, zapetljana je i lomljiva, vrijeme je da se vratite na pravi put. Izloženost Suncu, fenovima za kosu, peglama, pa čak i svakodnevno četkanje može uzeti svoj danak i ostaviti vas u želji za vremenskom mašinom. Popravak oštećene kose neće se dogoditi preko noći, ali hoće s vremenom. Donosimo vam savjete kako spriječiti oštećene vrhove, prikriti ih ili popraviti.

SPRIJEČITE IH

Nemojte biti grubi prema svojoj kosi. Ukoliko je četkate, radite to laganije i ne dozvolite da čujete zvuk natezanja ili pucanja kose. Pravilno četkanje kose je od vrhova, zatim prema sredini, pa tek na kraju do korijena, a ne obratno. Upotrijebite četku od prirodnih materijala ili češalj s mekanim vrhovima i široko razmaknutim zupcima. Izbjegavajte pretjerano češljanje mokre kose, jer se ona tako najviše oštećuje. Još jedan od faktora sprječavanja ispucalih vrhova je da se klonite visokih temperatura aparata koje koristite za kosu. Preporučljivo je uvijek koristiti zaštitni sprej i ne dozvoliti da temperatura pređe 140 stepeni. Stručnjaci savjetuju da ukoliko imate ispucale vrhove kosu ne dirate rukama, jer kada ih dirate, izazivate dodatna pucanja iste dlake, samo bliže korijenu.

SAKRIJTE IH

Koristite kvalitetne šampone i regeneratore, odaberite one koji odgovaraju vašem tipu kose i pripazite da u sebi nemaju alkohol ili silikone koji oštećuju kosu. Nemojte bježati od seruma koji kosi vraćaju glatkoću i sjaj, te maske koje sadrže proteine. Umjesto regeneratora za kosu, ponekad uzmite masku s proteinima, koja će pomoći ispunite pukotine na dlakama kako bi minimalizirali vidljivost ispucalih vrhova.

ELIMINIRAJTE IH

Priznajmo: oštećenu dlaku rijetko šta može vratiti u prvobitno izdanje. Jedno rješenje jeste šišanje. Ne morate odrezati svu kosu, ali zamolite frizera da vam napravi frizuru prilagodljivu vašem obliku lica, ili ga zamolite da vam uradi dusting (metoda rješavanja ispucalih vrtova, bez rezanja dužine).

MASKA ZA ISPUCALE VRHOVE

Donosimo vam odličnu masku za tretiranje ispucalih vrhova.

Za pripremu maske od maslinovog ulja i meda, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 2 kašike meda
  • 3 kašike maslinovog ulja

Pomiješajte maslinovo ulje i med. Kada dobijete kompaktnu smjesu, masku nanesite na vrhove kose i ostavite da na njima djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga, kosu isperite toplom vodom, a po potrebi i blagim šamponom.

Preuzeto sa azra.ba

Podijeli na: