Postoje određeni beauty savjeti koji su potpuno pogrešni i koje nikako ne smijete slijediti

Proizvodi koje nikada ne bi trebalo stavljati na lice:

Sprej za kosu

Možda ste čuli negdje da će to pomoći da vam šminka duže traje, ali ovaj savjet odmah zaboravite. Sprej za kosu sadrži alkohol koji će osušiti kožu, a ona će postati dehidrirana i izgledati starije. Da ne spominjemo crvene rupe po licu i bubuljice.

Dezodorans

Ako čuva vaš pazuh od znoja, ne znači da bi trebalo staviti na bilo koju oblast lica u nadi da će zadržati šminku, piše cosmopolitan.rs.

Farba za kosu

Ako redovno farbate kosu i želite da vaše obrve budu iste boje kao i vlasi, zaboravite na farbu. Sastojci u farbi mogu biti previše iritirajući za kožu oko očiju, a može je čak izgorjeti. Pronađite specijalne proizvode namijenjene ovom farbanju.

Šampon

Nemojte misliti ako vam skida prljavštinu sa kose, da će pomoći i u čišćenju kože. Zapamtite da šamponi nisu dizajnirani da se nose sa delikatnim molekulima vašeg lica. Ako ste oprali lice šamponom, nemojte se čuditi što je ono suvo i čudno. Nabavite odgovarajući sapun kako bi vam lice bilo čisto i sjajno.

Serum za kosu

Samo zato što proizvod ima riječ “serum” na etiketi ne znači da je to ista vrsta seruma kojom vaša koža može da se obradi. Preparate za kosu ostavite samo za vlasi, a nabavite posebne za njegu kože. Ne zaboravite da mnogi od njih sadrže mirise koji iritiraju vašu kožu lica, a sigurno ne želite više štete nego koristi.

Lonsion za tijelo

Bilo bi lijepo kad biste u jednom potezu namazali lice i tijelo ali to je za sada nemoguće. Losioni obično sadrže mirise koji mogu iritirati kožu lica. Ako ste stavili ove proizvode vi ćete zažaliti. Vašem licu treba nešto nježnije poput hidratantnih krema.

Kreme za stopala

Ako vam očajnički treba krema, a na raspolaganju vam je samo krema za stopala nemojte pomisliti da je približite, a još manje nanesete na lice. Ove kreme formulisane su da probiju debele žuljeve na nogama i često sadrže hemijske sastojke koje nikada ne bi želeli da koristite na licu.

Lak za nokte

Pokušavate da naslikate lice za maskenbal? Lakove ostavite samo za nokte, zaboravite na dekorisanje po licu. Lak isušuje kožu lica i ostavlja trajne posljedice.

Sirćetna kiselina ili sirće

Da, možete da primijenite ovo na licu kao toner, ali je bolje da u toneru sirće bude samo sastojak umjesto što ćete obično sirće nanijeti na facu. Ako ga koristite na koži, ono može spaliti lice, a to je posljednje što želite. Ne maltretirajte svoju kožu, već idite do najbliže apoteke i kupite adekvatne proizvode.

Majoneza

Ovaj sastojak je odličan za kosu jer je hidrira. Ali to nije dobra ideja za kožu, jer je suviše kiseo, što znači da neće dozvoliti koži da diše i može da blokira pore.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Podijeli na: