Trikovi za brzinsko šminkanje

Podjednako efikasni trikovi i savjeti za brzi make-up, čak i za one koji rade od kuće, a svakog časa očekuju neki važan video poziv.

Svi mi volimo jednostavne savjete i male trikove koji nam u sekundi mijenjaju izgled, raspoloženje pa čak i sam život, zar ne? Uostalom, trikovi, posebno kada je riječ o šminkanju, i nisu tako zabavni ukoliko u startu znamo da će nam oduzeti čitav dan.

Samo zato što smo mi nešto u glavi označili kao značajno i odlučili da moramo pošto-poto dobiti nekakav glamurozan look, ne znači da će i okolina dijeliti isti taj entuzijazam s nama. Štaviše, ponekad su najbolje stvari prilično jednostavne, a i brze, i svode se na tek nekoliko (svima dostupnih) rituala koji svakodnevnim ponavljanjem postaju dio rutine i samim tim od nas čine pravog pravcatog vizažistu.

Ukoliko ste osoba koja je stalno u nekoj frci, i koja ne stiže da se pozabavi svojim izgledom onako kako bi to htjela, ne očajavajte već dobro razmotrite savjete svjetskih stručnjaka za brzinsko šminkanje koje sa vama dijelimo.

Nigdje bez prajmera

Ključ izgleda koji traje cijeli dan je stvaranje čvrste osnove. Zamislite da je vaše lice slikarsko platno – treba vam nešto što će djelovati poput temeljnog premaza na koji biste kasnije mogli da nanosite boje. Sve ostalo i može da zakaže, ali ulaganje u dobar prajmer nikada ne. Birajte prajmere koji hidriraju kožu i daju rosnu, sjajnu bazu, posebno ukoliko imate suhu ili osjetljivu kožu. Ako spadate u grupu dama koje imaju mješovitu ili masnu kožu isprobajte matirajuće prajmere koji su odlični za obuzdavanje T-zone.

Nanesite podlogu spužvicom za šminkanje

Jasno nam je da vjerovatno imate neki dobar komplet četki i četkica koje najradije koristite kada imate vremena da se detaljno pozabavite šminkanjem. Ali, u momentima kada kuburite s vremenom, spužva za šminkanje je pravi spas. Ne samo da će vam pomoći da podlogu rasporedite na svim dijelovima lica podjednako (čak i zatvorenih očiju) već ćete istovremeno postići i besprijekoran finiš, a da pritom nećete izgledati kao da ste okrečili svoje lice.

Eksperimentišite sa maskarom u boji

Iako je crna maskara obavezan dio svake kozmetičke torbice, mi vam predlažemo da se slobodno upustite u eksperimente i za sebe izaberete neku u plavoj ili zelenoj nijansi. Zašto? Pa iz prostog razloga što nam, u trenucima kada žurimo, dobro dođu svi mali, ali efektni trikovi posebno ukoliko su baš oči ono što toga dana želimo da istaknemo.

Uložite u neki dobar komplet šminke

Ovo je važan savjet koji štedi ne samo vrijeme i živce već i prostor u torbi, odnosno neseseru. Takozvani 3 u 1, ili sve češće 5 u 1 kompleti su idealni za tako nešto jer u sebi sadrže paletu sjena, hajlajter, rumenilo, bronzer i prvu pomoć u vidu četkica ili manjih spužvi. Samim tim, uvijek ćete imati sav potreban alat i što je najbolje moći ćete da ga brzopotezno iskoristite. Dodatno, super stvar je što konkretno u slučaju palete sjena u jednom kompletu obično imate sve moguće nijanse jedne boje, pa ukoliko imate svoju omiljenu – time još više ubrzavate cijeli proces.

Nanošenje karmina kao tačka na “i”

Posljednji korak kada je šminkanje u pitanju, nezaobilazan karmin, tačnije njegovo brzinsko prevlačenje preko usana. Jer, sjetite se – u pitanju je žurba i nemamo vremena za strogu definiciju usana olovkom koju bismo inače prvo nanijeli. Savjet je odabir omiljene (neutralnije) boje koju kasnije u toku dana možete update-ovati nekom jačom varijantom. Iako se sjajevi za usne mogu učiniti kao dobra opcija za brzinski make-up, njih bi ipak trebalo izbjegavati osim ukoliko baš niste ljubitelj istih i imate nekoliko minuta više za konturisanje usana.

Preuzeto sa azra.ba

Podijeli na: