Namirnice koje će učiniti vaše nokte čvršćim,a kosu ljepšom

Hrana nije samo sredstvo za preživljavanje. Baš naprotiv, danas se puno govori o snazi koju pojedina hrana osigurava našem organizmu, stoga briga o tome koje namirnice ćemo unijeti u naše tijelo više ne izaziva potrebu za čuđenjem. Osviještenost i briga o hrani mogu nam uvelike pomoći u našim ciljevima.

Ako vam je kosa beživotna i nokti neprestano pucaju, oni zaista trebaju hitnu pomoć. Najprije će se oporaviti ako u vaš dnevni meni uvrstite hranu koja sadži vitamine skupine B i bjelančevine. To naravno, nikako ne znači da sve ostalo trebate izbaciti iz jelovnika i jesti samo takvu hranu, već da jelovnik prilagodite na način na koji vaš organizam to traži od vas.

Mi vam donosimo popis hrane koja osigurava čvršće nokte i ljepšu i sjajniju kosu.

CJELOVITE ŽITARICE

Super djelovanje cjelovitih žitarica na čovjekov organizam nije novost, pa osim što pospješuju rad probave i štite rad kardiovaskularnog sustava, utječu i na zdravlje kose, kože i noktiju. Vrijeme je da isprobate djelotvornost heljde, ječma, zobi, quinoe, pira i ostalih zanimljivih žitarica.

ZELENO POVRĆE

Grašak, brokula, špinat, blitva, zelena salata, prokulice… Dajte priliku tamno zelenom povrću, iako ga možda ne volite jer je bogato vitaminima i mineralima idealnim za vašu kosu, ali i cjelokupni organizam.

ORAŠASTI PLODOVI

Kosa i nokti zbog unosa orašastih plodova postaju sjajniji i neće se listati. Kikiriki, orasi, lješnjaci, indijski oraščići, bademi i ostali orašasti plodovi izvor su omega 3 masne kiseline i cinka, a osiguravaju i zdravlje tjemena zbog selenija kojim obiluju.

LOSOS

Losos sadrži omega 3 masne kiseline i izvor je vitamina B i željeza što kosi omogućuje ljepši i zdraviji izgled.

GRAH

Idealan je za kosu jer sadrži željezo i biotin koji je zaslužan za jačanje kose, a proteini kojima obiluje pospješit će rast vaše kose, ali i omogućiti čvrstoću noktima.

AVOKADO

Vitamin E u avokadu potiče cirkulaciju, pa će hranjive tvari brže stići do vaše kose i noktiju.

BANANE

Aminokiseline i antioksidansi u bananama koži i kosi omogućuju potrebne hranjive sastojke, stoga su one jedno od najpoželjnijih vrsta voća za rast kose i učvršćivanje noktiju, a idealne su i za borbu protiv akni i celulita.

Preuzeto sa zena.rtl.hr

Podijeli na: