Šta su zanoktice,kako nastaju i kako ih liječiti

Većina ljudi ne pridaje pažnju zanokticama sve dok ne počnu da osećaju gruba zadebljanja oko nokta ili bolni upalni proces.

Zanoktice mogu nastati iz više razloga. Uglavnom, nastaju onda kada dođe do bilo kakvog oblika iritacije područja oko nokta, bilo u kontaktu sa hemikalijama ili prilikom povreda. Takođe, one nastaju i onda kada nokat raste brže nego što je u stanju da se regeneriše kožica oko nokta.

Ono što ne smijete da radite niti da padnete u iskušenje jeste da po svaku cijenu zanokticu otkinete, bilo prstima ili zubima. Takvo kidanje često otkine i komadić kože, što može rezultirati otvorenom ranicom pogodnom za ulazak bakterija, a to može da rezultira infekcijom.

Umesto takvog impulzivnog kidanja zanoktice, oslobodite je se na nežniji način. Kako bi omekšale, na nekoliko minuta namočite zanoktice u malo tople vode. Ako je zanoktica već poprilično bolna i crvena, verojatno je upaljena. Ponajprije ohladite upaljenu zanokticu s kockicom leda, pa je premažite antibiotskom kremom koja će prevenirati razvoj infekcije.

Ako je zanoktica i upaljena i inficirana, bol će biti ozbiljnija, a crvenilo će biti prošireno na veću površinu kože. Još jedan izdajnički simptom može biti iscjedak ili gnoj iz zahvaćenog područja. Tada bi trebalo da potražite pomoć ljekara jer će vam trebati antibiotici.

Kako nastaju zanoktice

Nepravilno rezanje noktiju (ako, primjeric, nokat sječete sa strane, a ne samo na vrhu), takođe, može biti jedan od razloga nastanka zanoktica. Pregrubo guranje ili rezanje kutikula isto može pridoneti nastanku neugodne i bolne stršeće zanoktice, kao i hladnoća i vjetar koji izvlače vlagu iz kože pa je manje otporna na oštećenja i pucanje.

Kako da izbegnete pojavu zanoktica

U sklopu manikira, jednom nedeljno ili nekoliko puta mjesečno, nježno gurajte kutikule proizvodima namenjenim za tu svrhu. Pre toga vrhove prstiju namočite da bi kutikule omekšale, a po potrebi možete koristiti i gel za odstranjivanje kutikula, ako su jako tvrdoglave. Omekšane kutikule drvenim štapićem lagano gurajte prema korijenu nokta.

Budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima jer kutikula ima važnu ulogu – djeluje kao barijera koja štiti korjen nokta. Ako je oštećena može uticati na zdravlje cijelog nokta jer tada bakterije i gljivice mogu nesmetano da prodire u korjen nokta i potkožno tkivo.

Da bi nokti bili zdravi, neophodna je pravilna njega i ishrana bogata vitaminima i mineralima. Ukoliko primetite neku od navedenih promena, potrebno je da se javite ljekaru. I uvijek, ali uvijek nosite zimi rukavice – vunene, a gumene kada perete suđe ili čistite.

Lijek

Ukoliko već dođe do pojave zanoktica, izbegavajte da ih dodatno povređujete i iritirate. U čašu hladne vode, potopite 50 grama crnog sljeza i ostavite da prođe 24 časa. Nakon tog vremena, vodu procijedite i zagrijete, a zatim u njoj nekoliko minuta držite ruke, pa ih prirodno osušite. Najbolje je da crni sljez u vodu potopite uveče i da sljedeće večeri obavite postupak lečenja zanoktica, kako kasnije ne biste pokvarili djelovanje crnog sljeza, pranjem ruku i dolaženjem u kontakt sa drugim preparatima tokom dana. Lječenje crnim sljezom, treba da traje sve dok ne nestanu zanoktice. Koliko je to vremenski, zavisi od mjere u kojoj imate problem sa zanokticama.

Preuzeto sa kurir.rs

Podijeli na: