Novost su u kozmetičkim proizvodima – Ove bobice obiluju vitaminima i antioksidansima

Amla, amalaki ili indijski ogrozd, već se tisućama godina rabi u ajurvedskim preparatima za dugovječnost. Te svijetle, žutozelene bobice prepune antioksidansa, novost su u kozmetičkim proizvodima na našem tržištu.

Zrela amla sadrži obilje flavonoida, polifenola, karotenoida, a količinom vitamina C ne samo da konkurira drugim voćkama, nego ih i nadmašuje.

Količina vitamina C u amalaki srednje veličine, primjerice, čak je četiri, odnosno osam puta veća nego u jednoj naranči ili rajčici. Amla je posebna i po tome što je njena askorbinska kiselina gotovo neuništiva, čak i kada se bobice prerađuju ili suše.

U Indiji je ulje amle najpopularniji preparat za njegu kose, jer je čini sjajnom, pospješuje njezin rast i pomaže u uklanjanju peruti. Navodno i sijedim vlasima vraća izgubljeni pigment. Amla se rabi i u preparatima za njegu kože, jer vitalizira, pomlađuje stanice i pomaže u sprječavanju infekcija. Neizostavan je sastojak u kremama protiv akni, ali i u onima za posvjetljivanje smeđih mrlja.

Preuzeto sa dnevno.hr

Podijeli na: