Connect with us

Uskrs nam dolazi – a ovo su najcool prirodni načini ukrašavanja jaja!

Uskrs nam dolazi - a ovo su najcool prirodni načini ukrašavanja jaja!

Uradi sama

Uskrs nam dolazi – a ovo su najcool prirodni načini ukrašavanja jaja!

Možeš li zamisliti Uskrs bez prekrasno ukrašenih jaja? Ni mi. No, malo su nam već dosadile uvijek iste umjetne boje za ukrašavanje ove nezamjenjive namirnice. Zato smo na Instagramu našli ove predivne prirodne zamjene.

Umjesto umjetnih boja, zašto se ne bi odlučila za nešto sasvim drugačije i prirodno? Osim što ćeš prirodnim ukrašavanjem jaja uštedjeti i biti ekološki osviještena, dobit ćeš i sasvim unikatne blagdanske ukrase. Za ukrašavanje jaja ljuskama luka si sigurno čula, no jesi li znala da se isti efekt može postići i s kurkumom, crvenim kupusom, narezanom ciklom i borovnicama?

Evo što će ti trebati za pripremu prirodno bojenih jaja:

  • Gumene rukavice
  • Alkoholni ocat
  • Voda
  • Lonac
  • Cjedilo

Priprema:

Način pripreme je za sva jaja isti. Pomiješaj 0,9 litre vode s dvije žličice alkoholnog octa u lonac srednje veličine. Ostavi mješavinu da provrije, dodaj sastojke za bojenje, smanji vatru, i ostavi da se smjesa lagano krčka pola sata. Nakon pola sata ugasi vatru i ostavi smjesu za bojanje da se ohladi, i tek onda dodaj jaja. Žuta boja i kurkuma – dodaj 3 žličice kurkume u kipuću vodu. I ovdje u priču upadaju gumene rukavice: obavezno ih stavi kod ukrašavanja jaja kurkumom koja ostavlja žuti trag doslovno na svemu.

Ružičasta jaja i cikla
Dodaj četiri šalice (0,2 L) narezane skuhane cikle. Nakon što uroniš jaja u smjesu ona bi instantno mogla postati smeđa, no neka te to ne brine. Kasnije će se ohladiti i poprimiti nježnu pastelnu nijansu ružičaste boje.

Plava jaja i crveni kupus
Dodaj tri šalice narezanog crvenog kupusa u tekućinu. Za točno 30 minuta će jaja dobiti savršenu plavu nijansu, poput jaja zanimljive vrste ptice – američkog drozda. Ako bi radije željela postići jako tamnu boju jaja, ostavi jaja da preko noći odstoje u otopini.​​​​​​​

Srebrna jaja i smrznute borovnice
Pomiješaj 4 šalice vode sa šakom smrznutih borovnica u zdjelici i ostavi smjesu na vatri dok ne provrije. Nakon toga ostavi smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi, a potom dodaj ohlađenoj smjesi jaja koja će preko noći odstajati u frižideru.

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Više iz kategorije: Uradi sama

To Top