Ovako se pravilno pere tepih

Ukoliko imate mogućnosti da sami operete svoje tepihe, staze, itisone i prostirke samo pratite ove korake i sve će biti veoma lako i bez mnogo muke.

Ključno je da tepihe perete onda kada vremenska prognoza predviđa 4 i više sunčanih dana. To vrijeme će biti dovoljno da se vaši tepisoni osuše prirodno i da pri tome izbjegnete buđanje i neprijatan miris istih.

Prvi korak: Usisavanje.

Prije iznošenja tepiha iz kuće, prvo ga detaljno usisajte. Bitno je da na njemu nema ni krupnih ni sitnih mrva.

Dugi korak: Uklanjanje mrlja.

Kada ste iznjeli tepih na ravnu površinu, na neki beton ili pločice, prvo se postarajte da na svaku fleku ili mrlju nanesete ovaj sastav:

Mješavinu od: 3 dcl bijelog sirćeta; 7 dcl soka od limuna; pola litre vode; 1 kašika sode bikarbone.

Ovu kombinaciju sastojaka dobro izmućkajte pa nanesite direktno na mrlju i dobro utrljajte. Zatim sačekajte 15ak minuta da sredstvo djeluje.

Treći korak: Pranje tepiha.

Pranje tepiha mora biti detaljno i za to je potrebna dobra četka i mnogo snage. Prvo cio tepih dobro nakvasite sa mlakom vodom. U lavoru rasatvorite sredstvo za pranje tepiha u malo tople vode, pa tu tečnost nanesite na tepih i krenite sa ribanjem, ribaćom četkom. Detaljno prelazite svaki milimetar tepiha, ne preskakajući ništa.

Očetkajte ivice i sredinu. Posebno se posvetite čišćenju predela sa mrljama, pa kada stignete do kraja tepisona, četkajte u suprotnom pravcu.

Savjet plus: Tepih možete da operete i sa kombinacijom sirćeta, tečnog deterdženta za pranje veša i malo sode bikarbone.

Četvrti korak: Ispiranje

Kada ste dobro nasapunjali i izribali cio tepih, onda počnite sa ispiranjem. Sa jakim pritiskom vode sapirajte tepih tako da “isterate” sapunicu iz njega. Da biste ga dobro isprali, upotrebite plastičnu lopatu za čišćenje snjega (čistu) i sa njom lagano prelazite preko tepiha terajući vodu iz njega.

Neko koristi i drveni dio četke za ribanje ili neku letvu, ali ova varijanta sa lopatom za snijeg je lakša.

Kada ste dobro isprali tepih, srolajte a i uz pomoć drugih ljudi stavite preko ograde ili na neke skele kako bi se okapao. Ali prije sušenja, još malo ispirajte tepih spolja i iznutra, dok je tako okačen na skelama ili na ogradi.

Peti korak: Sušenje

Ostavite tepih da se dobro osuši u prirodnim uslovima. Stoga vam je neophodno izuzetno suhvo i toplo vrijeme. Vodite računa da tepih, ako je to moguće, bude odmaknut od ulice ili dima, kako ne bi “povukao” druge mirise. Nakon par dana, kada vidite da je tepih dobro osušen, možete ga unjeti u kuću.

Savjet plus: Naše bake su tepisone prale sa domaćim sapunom od kostiju. Samo sa njim. Nisu posebno uklanjale mrlje, sve je skidao taj glomazni domaći sapun.

Preuzeto sa kurir.rs

Podijeli na: