Na prirodan način riješite se mravi koji vam uništavaju biljke

Mravi se svake godine javljaju u vrtovima i voćnjacima. Formiranjem mravinjaka mogu uništiti posađene biljke.

Ako mravi naprave mravinjak blizu biljke, ta biljka više ne raste i propada. Razlog je veoma jednostavan, na mjestu gdje se nasele, povećavaju kiselost zemljišta i to negativno utječe na biljke.

Evo kako ih se možete riješiti bez upotrebe štetne hemije:

Mravi ne podnose jake, oštre mirise poput peršina, lovora, anisa, lišća rajčice, origana, bijelog luka, pelina, cimeta, lavande, nevena, octa, taloga kave, limunove korice, krastavca, duhana. Različite vrste mravi različito reagiraju na mirise.

Paradajzom protiv mrava:

Pripravak od mladih listova ili zaperaka paradajza je odlično sredstvo za uklanjanje mrava iz vrta. Mravi ne vole paradajz u tolikoj mjeri da nikada ne prave mravinjake blizu njega.

Ljuta paprika

Ljuta paprika će djelovati kao repelent koji tjera mrave. Dovoljno je poprskati mjesto na kome se nalaze mravi otopinom ljute paprike.

Pelin

300g svježih listova i cvjetova pelina potopiti u 10l vode tijekom tri dana. Nakon tog perioda preparat procijediti i tretirati mravinjak.

Brašno

Mravi ne podnose bijelo pšenišno brašno pa ćete ih njime lako odbiti. Posipajte brašno po rubovima prostora u koji dolaze. Još jedno brašno koje će ih uništiti – kukuruzno. Ovu vrstu brašna mravi će odnijeti natrag u svoj rov i pojesti, ali ga ne mogu probaviti.

Citrusi

Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste se obranili od mrava, pomoći će vam limun i narandža čije mirise mravi ne vole.

Ipak, imajte na umu i ovu stvar: Mravi štite biljke od štetočina!

Mravi ne nanose samo štetu biljkama, oni štite biljke od mnogih štetnika grinja, gusjenica, crva, puževa.
Vrtni mravi popravljaju strukturu zemljišta i na taj način povećavaju plodnost.

Preuzeto sa novi.ba

Podijeli na: