Brza i efikasna DIJETA SA ŠLJIVAMA

Dijeta sa suhim šljivama se smatra za jednu od najbržih, tako da se preporučuje zdravim osobama koje žele da za veoma kratko vrijeme izgube višak kilograma.

Iskustva ispitanika nam pokazuju da za dva do tri dana možete skinuti i preko 3 kg viška (gotovo kilogram dnevno) – što je izvanredan rezultat! Ukoliko se sprovodi kako treba uz pridržavanje jelovnika i preporučenu fizičku aktivnost efekti mogu biti nevjerovatni.

Zašto su suhe šljive za mršavljenje tako dobre i kako da držite ovu efikasnu ovu trodnevnu dijetu saznajte u nastavku našeg članka!

Ako ste se nekad informisali o tome koliko su ove voćke zdrave i korisne za naš organizam, onda vas verovatno i ne čudi da je dijeta sa suhim šljivama toliko popularna i tražena danas.

Naime, suhe šljive za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.
Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragocjeni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je riječ o mineralima koji ulaze u sastav vrijedi napomenuti bakar i kalijum.

Kasnije, kada budemo došli do pripreme za dijetu vidjet ćete da preporučeni unos iznosi svega 6 suvih voćkica dnevno i uz pomoć njih ćete snabdjeti organizam sa 15 grama šećera fruktoze i glukoze i negde oko 25 grama ugljenih hidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprječavaju nastanak kancera, takođe su sastavni dio ovog voća.
Ako ste u mogućnosti, savjetujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šolje suhih šljiva, jer na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suvih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi) i 10 odsto od preporučene dnevne vrijednosti kalijuma (konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100 g suvih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija dijeta sa suhim šljivama 3 dana

Evo i kakav nam meni predlaže dijeta sa suhim šljivama za jedan dan?

Doručak:
– 6 suhih šljiva

Užina:
– jedna jabuka

Ručak:
– jedna viršla i kuhano jaje.

Popodnevna Užina:
– isto što i za ručak

Večera:
– čaša niskomasnog jogurta

Kao što se da primijetiti iz jelovnika brza dijeta sa suhim šljivama prilično je restriktivna, te se zbog toga nikako ne smije držati duže od 3 dana.

Napominjemo da ovako strogu dijetu smiju primijenjivati samo zdrave osobe. Najbolje bi bilo da se najprije konsultujete sa ljekarom prije nego što krenete sa njom.

Na samom početku rekli smo da je fizička aktivnost dosta bitna, odnosno pomaže u postizanju još boljih i vidljivijih rezultata. Vjerovatno se pitate čemu onda dijeta, ali nije baš tako.

Evo i odgovora:

Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suhim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izoistati , ali oni nisu ni približni onima koji uključuju i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15 do 20 minuta, brzo hodanje u prirodi ili nešto treće što vama najviše odgovara.

Postoji varijanta gde se svakog drugog dana koristi dijeta, a između se jede normalno (opet napominjemo da je fizička aktivnost izuzetno poželjna). Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno I tako u krug.

Suhe šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam.

Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suhim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma i ozdravljenje cjelokupnog probavnog trakta.

Preuzeto sa novi.ba

Podijeli na: