Hokaido tikva – ljekovite osobine i upotreba

Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Zemlji izlazećeg sunca, otkud potiče hokaido tikva.

Plodovi hokaido tikve postižu težinu koja se može kretati od jednog do četiri kilograma, a činjenica da su oni zreli i spremni za berbu može se prepoznati veoma lako i to na osnovu boje njihove kore.

Naime, kada su plodovi hokaido tikve zreli i spremni za berbu, njihova kora postaje glatka i dobija narandžastu do vatrenocrvenu boju.

SASTAV I LJEKOVITE OSOBINE

U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.

Konkretno, u sadržaju hokaido tikve, čija količina se može izmjeriti jednom šoljom, sadržano je oko 80 kalorija, oko 1,8 grama biljnih proteina, oko 18 grama biljnih ugljenih hidrata, oko 5,7 grama biljnih vlakana, oko 0,6 grama biljnih masti, oko 28 miligrama kalcijuma, nešto manje od 900 miligrama kalijuma i značajne količine vitamina A i provitamina A beta karotena.

Zbog prisustva navedenih nutritivnih elemenata u sastavu hokaido tikve, njeno konzumiranje na sljedeće načine ispoljava ljekovita i blagotvorna djelovanja na ljudski organizam:

  • Stimuliše i olakšava funkciju želuca
  • Stimuliše i olakšava funkciju crijeva (dovodi u ravnotežu ritam pražnjenja crijeva i podstiče oslobađanje crijeva od eventualno izraženog prisustva parazita. Zbog takve osobine, tačnije zbog takvog načina djelovanja, hokaido tikva se može upotrebljavati u ljudskoj, ali i u životinjskoj ishrani)
  • Stimuliše i olakšava funkciju bubrega
  • Stimuliše i olakšava funkciju pankreasa (zbog ove osobine, tačnije zbog ovog načina djelovanja konzumiranje hokaido tikve se posebno preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i od dijabetesa tipa 2)
  • Stimuliše i olakšava funkciju prostate
  • Stimuliše i olakšava funkciju slezene
  • Stimuliše i olakšava funkciju srčanog mišića.

UPOTREBA

Da biste mogli da pristupite njenoj upotrebi, tačnije da biste mogli da je uvrstite u red namirnica koje konzumirate, hokaido tikvu najprije treba da očistite od sjemenki i od vlakana koja su sadržana u njenoj unutrašnjosti.

Čišćenje hokaido tikve od sjemenki i od vlakana obavlja se veoma jednostavno i to tako što se svježa (termički neobrađena) hokaido tikva najprije presječe napola (uzdužno ili poprečno), a zatim se uz pomoć kašike sastružu sjemenke i vlakna koja su sadržana u njenom jezgru. Tako uklonjene sjemenke možete osušiti i sačuvati ih za narednu sadnju ove tikve.

Kada ste unutrašnjost hokaido tikve očistili od sjemenki i od vlakana koje vezuju sjemenke, hokaido tikvu najprije operite pod mlazom vode, a zatim je pripremite za konzumiranje na način koji vam najviše odgovara.

Načini na koje hokaido tikvu možete pripremiti su brojni i mogu se odnositi na postupak barenja, na postupak pečenja, na postupak grilovanja ili na postupak pripremanja određenih nešto složenijih jela od hokaido tikve.

Konkretno, od hokaido tikve može se pripremiti jako ukusna supa, prilog jelima od mesa, kao i pita, a od ove tikve se može pripremiti i džem.

Preuzeto sa nezavisne.com

Podijeli na: