NAJMOĆNIJE NAMIRNICE ZA ČIŠĆENJE KRVNIH SUDOVA

Godinama unutrašnji zidovi arterija pune se masnoćama, a vene gube elastičnost. To se dešava uglavnom zbog prekomjerne težine i sjedećeg načina života. Da biste očistili arterije i prilagodili nivo triglicerida i holesterola u krvi, morate da konzumirate određenu hranu.

Top pet namrinica koje čiste arterije:

Ovsene pahuljice – Zahvaljujući dijetalnim vlaknima, sprječavaju taloženje holesterola na zidovima arterija. Ali izboru ovog proizvoda morate pristupiti odgovorno, jer ovsena kaša koja se prodaje u trgovinama često sadrži trans masti štetne za organizam.

Mahunarke i soja – Ovi proizvodi su poželjni zbog prisustva izoflavona koji snižava nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Morske alge – imaju mnogo korisnih svojstava, jer sadrže proteine, antioksidante, minerale i karotenoide. Alge imaju sve elemente u tragovima koje su potrebni da podrže zdravlje tijela.

Riba – losos i tunjevina. Omega 3 masne kiseline koje se nalazi u ribi mogu značajno da poboljšaju naše zdravlje.

Paradajz – Zbog prisustva antioksidanata, reguliše oksidativne procese u krvi i na taj način spriječi blogatu arterija. Paradajz se može dodati u hladne supe i jela od povrća, ali je najbolje da ga jedete kao salatu.

Ako želite da sačuvate svoje zdravlje i spriječite razvoj kardiovaskularnih bolesti, budite sigurni da uključite gore navedete proizvode u svoju ishranu.

Preuzeto sa hayat.ba

Podijeli na: