Bilje koje će vam olakšati bol u zglobovima

Kako su zglobovi podrška svakom našem pokretu, bilo kakva povreda može utjecati negativno na naše kretanje.

Razna stanja mogu dovesti do boli u zglobovima, ali se često radi o prolaznom i uobičajenom stanju.

Liječnici će prepisati lijekove protiv upala i boli, ali kako neki od njih uzrokuju i nuspojave, ako želite i mislite da je dovoljno, možete za olakšanje boli koristiti prirodne pripravke. O njihovom utjecaju saznajte u nastavku teksta.

Aloe Vera

Ova se biljka često koristi na način da se prisloni na kožu a ne jede. Koristi se već dugo kao tretman protiv ožiljaka, manjih opekotina… Kako sadrži protuupalna svojstva, dosta je pogodna za pomoć kod bolnih mišića i zglobova. Nije ona dobro samo za one koji vježbaju svaki dan već i kod osoba koje pate od osteoartritisa, starih ozljeda, operacija, reume ili malih ožiljaka na koži. Biljka sadrži više od 75 aktivnih komponenti. Konkretno za bol u zglobovima aloa se koristi tako da se biljka prisloni na bolno mjesto i lagano se masira u kožu.

Eukaliptus

Koristi se za probleme s kožom, teške rane, groznicu, opekline, bolne mišiće ili probleme s dišnim putovima, a ulje eukaliptusa nudi protuupalna i analgetska svojstva. Može poboljšati cirkulaciju te poboljšati cirkulaciju.

Ovo se ulje često dodaje raznim kremama i uljima koja olakšavaju bol u zglobovima. Ako ga planirate koristiti, najbolje je prvo namazati mali dio kože kako biste provjerili jeste li alergični. Ako se ne pojave reakcije u periodu od 24 do 48 sati, slobodno ga nanesite na bolno područje zgloba.

Đumbir

U tradicionalnoj kineskoj medicini đumbir se koristi za poboljšanje cirkulacije, a može se koristiti svjež, osušen, nariban ili u obliku ulja. Sušeni ili svježi korijen đumbira može olakšati bol u zglobovima te smiriti upalu kod osoba oboljelih od artritisa. Glavni sastojak, đinđerol ima jaka protuupalna svojstva i antioksidantivna svojstva.

Zeleni čaj

Većina se slaže da je ovo najzdraviji napitak na svijetu, prepun je antioksidanata, polifenola i nutrijenata koji sigurno pozitivno utječu na tijelo. Studije pokazuju kako još jedan antioksidant iz zelenog čaja, epigalokatehin-3- galata (EGCG) blokira proizvodnju molekula koje uzrokuju propadanje zglobova kod osoba s artritisom. Možete ga piti, koristiti u obliku tableta, a koncentrat zelenog čaja nam služi kako bi se mogao dodati svakom obroku ili napitku.

Kurkuma

Kurkumin je žuti pigment i predstavlja glavni sastojak kurkume, popularnog indijskoga začina, slavljenoga zbog svojih protuupalnih sposobnosti. Istraživači su 45 pacijenata s aktivnim reumatoidnim artritisom podijelili u tri skupine: jedni su uzimali 500 mg kurkumina dnevno, drugi 50 mg jednog nesteroidnog protuupalnog lijeka, a treći 50 mg NSAID-a i kurkumin. Svi su ispitanici osjetili poboljšanje svojim simptoma, no pacijenti koji su uzimali samo kurkumin osjetili su najveći napredak, tvrde stručnjaci, čija je studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research.

Istaknuli su kako nisu zabilježeni štetni učinci uzimanja kurkumina, što je od velike važnosti, s obzirom na to da se često javljaju nuspojave pri korištenju nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Preuzeto sa večernji.hr

Podijeli na: