Connect with us

Dud čini čuda za zdravlje

Zdravlje

Dud čini čuda za zdravlje

Dud čini čuda za zdravlje

Dud je inače, istini za volju, zaista zaboravljen, a vjerovali ili ne, svaki njegov plod i list su garantovano organski i ekološki, da ne govorimo o tome koliko su zdravi.

CRNI DUD

Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je narodski lijek za snižavanje i regulisanje šećera u krvi pa se često primenjuje u čajnim mešavinama za dijabetes.

BIJELI DUD

Bijeli dud ima veliku primenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.Takođe se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniranje i čišćenje lica. U liječenju se koristi slično kao i crni dud. Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema.

Inače, još jedna specifičnost duda je da njegovo stablo i plodove ne napadaju nikakvi nametnici niti bolesti, te je svaki dud sam po sebi organski i ekološki.

Od duda možete da pravite razne poslastice, kao i od svakog drugog voća, ali pazite da ne pretjerate sa konzimiranjem, jer previše plodova može da izazove halucinacije i probavne tegobe.

A evo kako sve možete da ga iskoristite:

Zanimljivo je da dud podstiče proizvodnju melanina u kosi, što pomaže da zadržite i osvježite svoju prirodnu boju. Možete ga nanjeti direktno na kosu (samo čist sok) da bi ste poboljšali korjen kose i ubrzali zdrav rast.

Čaj za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak, koji je dobar i za mršavljenje.

Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana.

Dijabetičarima se preporučuje čaj od listova crnog duda. Potrebno je 50 gr ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno mješanje. Napitak se nakon toga procijedi i pije preko dana.

Preuzeto sa zena.blic.rs

Više iz kategorije: Zdravlje

Najčitanije:

To Top