Kurkuma efikasnija u otklanjanju bolova od klasičnih tableta!

Kurkuma je efikasnija u otklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju koje je provela italijanska farmaceutska kompanija Velleja Research.

Dr Francesco di Pierro, autor studije, kazao je kako je nakon tri sedmice korištenja kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osjećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete. Za razliku od tableta, konzumiranje kurukume nema negativnih efekata.

“Studija ukazuje na to da bi lijek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno analgetsko sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne tjelesne aktivnosti”, rekao je Di Pierro.

Istraživači vjeruju da kurkuma pomaže u liječenju upalnih stanja pa i artritisa, raka i srčanih oboljenja.

Bivši igrač i direktor ragbi kluba u Londonu Angus Stewart koristi ovu terapiju u okviru koje pije dvije tablete na bazi kurkume dnevno. Kazao je kako se osjeća mnogo bolje dok vježba te da se brže oporavlja.

U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovina je liječena tabletama protiv bolova, a polovina tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obje grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne lijekove imala dosta probavnih smetnji.

Istraživanje je objavljeno u evropskom izdanju žurnala Medical and Pharmacological Sciences.

Preuzeto sa: ljepotaizdravlje.ba

Podijeli na: