Brzo očepljivanje nosa prirodnim putem

Sa gripom i prehladom dolazi često i začepljen nos. Svi ga mrzimo, jer zbog njega ne možemo mirno da spavamo. Evo najbržih načina kako da otčepite nos.

Ovo su najbolji prirodni načini za brzo otčepljavanje

Ako imate začepljen nos znate da je stanje najgore noću i otežano disanje može da potraje i kada vas prehlada i grip prođu. Postoji nekoliko potpuno sigurnih i prirodnih načina da brzo otčepite zapušen nos i prodišete.

Ulja
Kada je u pitanju začepljen nos dvije su vrste ulja najdjelotvornije – ulja origana i peperminta.

Ulje origana ima antivirusna, antiseptička i antibakterijska svojstva. Odlično je za respiratorne probleme uopšteno, ali je vrlo jako i treba biti obazriv.

Da biste pročepili nos stavite samo kap ulja origana na čist prst, pa natapkajte na jezik. Ne gutajte ulje odmah nego udišite isparavanja i izdišite kroz nos. Brzo ćete osjetiti olakšanje. Možete progutati ulje sa pljuvačkom nakon nekoliko udisaja i izdisaja. Imajte na umu da neće biti lako – krenuće vam voda na usta i suze na oči, ali izdržite, jer ulje origana nije u ovim dozama opasno.

Slično djeluje i ulje peperminta, koje je puno zdravih antioksidanata i dobar borac protiv alergija. Samo kap ulja peprminta uz pomoć prsta natapkajte ispod nosa. Udišite duboko. Nos će biti pročepljen i bićete mirni bar ostatak dana.

Jabukovo sirće
Ovaj zdravi napitak je odličan za mnogo toga, ali kako se bori protiv raznih bakterija možete ga upotrijebiti i za pročišćenje nosa. Najbolje bi bilo da, ako možete, popijete čašicu čistog jabukovog sirćeta (organskog poželjno). Ako vam je to prejako razblažite 2 kašike sirćeta u šolji vode i popijte lagano. Možete se i naparavati jabukovim sirćetom. U pola litra ključale vode uspite 3 kašike jabukovog sirćeta i kada para bude podnošljiva naparite se pod peškirom.

Ispiranje solju
So dezinfikuje, uklanja nečistoće, olakšava disanje i smiruje sluzokožu nosa. Rastvorite 1 kašičicu morske soli u pola litra prokuvane vode. Nos pročišćavate tako što uz pomoć čajnika (ili kapaljke) tečnost sipate u jednu nozdrvu, a izbacujete na drugu. Postupak ponovite sa drugom nozdrvom.

Ren
Ovo moćno povrće je mađioničar za disajne puteve. Odlično je da ga jedete kao salatu ako imate problema sa začepljenim nosom. Možete probati još jedan instant lijek. Narendajte malo rena i pomiješajte ga sa medom ili jabukovim sirćetom. Smjesu stavite na jezik i udišite neko vrijeme duboko. Probajte da dišete na nos što duže prije nego progutate smjesu.

Preuzeto sa aura.ba

Podijeli na: