Connect with us

Plod brazilskog grožđa je jako ljekovit

Zdravlje

Plod brazilskog grožđa je jako ljekovit

Plod brazilskog grožđa je jako ljekovit

Stablo brazilskog grožđa raste na južnoameriškom kontinentu i može se pronaći u Paragvaju, Argentini i, naravno, u Brazilu. Sočni plod se može direktno brati sa debla i jesti.

Plod je veoma popularan sastojak u spremanju raznih vrsta želea, a takođe od njega se pravi i sok koji je pravo osvježenje u vrelim ljetnim danima. Takođe, od njega se pravi i vino i alkoholni liker. Zanimljivo je da plod kada se ubere i stoji tri dana sam počinje da fermentira tako da je veoma često pravljenje vina ili likera jedina opcija.

Ukoliko biste željeli jedno ovakvo drvo u svom vrtu, preporučujemo vam da budete veoma strpljivi. Stablu treba jako puno vremena da poraste, ali jednom kada poraste i počne da rađa trud i čekanje se isplati. Dokazano je da se ova vrsta jako lako adaptira i iako joj više odgovaraju vlažnije i kiselije tlo, adaptiraće se i na alkalnom tlu.

Cvijet brazilskog grožđa se pojavljuje dva puta godišnje i liči na neko neobično vanzemaljsko stvorenje koje se nataložilo na deblu i granama.

Vjerovatno se pitate zašto ovo stablo ima, za razliku od drugih, plodove na samom deblu. Odgovor je, zapravo, veoma jednostavan: drvo se ovako razvilo iz razloga da životinje, koje se ne mogu penjati, mogu da dohvate i jedu plodove, a samim tim njegove sjemenke dospijevaju dalje u prirodu i na taj način se vrši razmnožavanje.

Ako se stablo brazilskog grožđa dobro navodnjava, ono će cvjetati i rađati plodove tokom cijele godine. Plod ima do četiri velike koštice i prečnik mu iznosi do četiri centimetra. Kao što se plod može jesti, tako se i omotač može osušiti i koristiti za liječenje astme i dijareje.

Ukoliko imate zapaljenje krajnika, plod brazilskog grožđa je pravi lijek, jer pomaže u smirivanju i liječenju zapaljenja. Takođe, istraživanja su pokazala da plod ovog neobičnog stabla ima anti-kancerogena jedinjenja te se velike nade polažu da će upravo ovaj plod pomoći pri liječenju raka.

Preuzeto sa minimagazin.info

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najčitanije

To Top