Pomoću ovog testa možete otkriti da li vam je dijete sklono dijabetesu

Studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ipak ubrzava tijek bolesti, odnosno da razdoblje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće.

Desetljećima se visoki rizik od dijabetesa tipa 2 povezivao samo sa lošom prehranom tijekom trudnoće, što je dokazivala i mala porođajna težina djece. No posljednjih je godina težina novorođene djece porasla, a dijabetesa tipa 2 je, umjesto da u tim slučajevima izostane, bilo sve više, što je dovelo do potrage za alternativnim objašnjenjima i rješenjima.

Kako bi se otkrilo što se točno sa odrastanjem mijenja u metabolizmu, studija Early Bird, koju su proveli Sveučilište u Plymouthu i tvrtka Nestle, počela je početkom 2000-ih pratiti 300 zdrave djece – od njihove pete godine do rane odrasle dobi.

  • Istraživanje je pokazalo da se rizici za dijabetes tipa 2 u djetinjstvu mogu predvidjeti i da su najraniji pokazatelji stanja genetski uzrokovani – rekao je dr. Francois-Pierre Martin iz Nestlea, inače voditelj ove studije.

On kaže kako to saznanje otvara mogućnost individualiziranog savjetovanja svakog pojedinca i rane intervencije da bi se smanjili i rizici budućeg dijabetesa tipa 2.

  • Ako ga uspijemo rano otkriti, pomogli bi djeci da skrenu s navika koje bi dovele do punog dijabetesa tipa 2 – objasnio je dr. Joe Pinkney sa Sveučilišta u Plymouthu.

Ono što je dr. Martin o studiji naglasio jest otkriće da se kod djece koja će oboljeti od dijabetesa 2 javlja disfunkcija beta-stanica, a da je ta pojava neovisna o tjelesnoj težini.

Ipak, naglasio je Martin, studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ubrzava tijek bolesti, odnosno stanje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće kod djece koja se udebljaju.

  • To naglašava važnost pravilnog načina života i prehrane već u djetinjstvu, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa – rekao je za Daily Mail.

Što je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je stanje zbog kojeg razina šećera (glukoze) u krvi postaje previsoka.

Može uzrokovati simptome poput prekomjerne žeđi, pojačano mokrenje i umor. Također može povećati rizik od ozbiljnih problema s očima, srcem i živcima.

To je stanje koje može utjecati na svakodnevni život zbog kontroliranog načina prehrane, lijekova ili redovnih pregleda.

Uzrokuje ga hormon inzulin. Često se povezuje s prekomjernom težinom ili neaktivnošću i obiteljskom anamnezom dijabetesa tipa 2, a može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar, gubitak osjećaja boli (oštećenje živaca) probleme sa stopalima – poput čireva ili infekcija, gubitak vida, pobačaj i mrtvorođenje, probleme sa bubrezima.

Zdrava prehrana i fizička aktivnost najviše pomažu u upravljanju razinom šećera u krvi.

Preuzeto sa 24sata.hr

Podijeli na: