Connect with us

Pomoću ovog testa možete otkriti da li vam je dijete sklono dijabetesu

Zdravlje

Pomoću ovog testa možete otkriti da li vam je dijete sklono dijabetesu

Pomoću ovog testa možete otkriti da li vam je dijete sklono dijabetesu

Studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ipak ubrzava tijek bolesti, odnosno da razdoblje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće.

Desetljećima se visoki rizik od dijabetesa tipa 2 povezivao samo sa lošom prehranom tijekom trudnoće, što je dokazivala i mala porođajna težina djece. No posljednjih je godina težina novorođene djece porasla, a dijabetesa tipa 2 je, umjesto da u tim slučajevima izostane, bilo sve više, što je dovelo do potrage za alternativnim objašnjenjima i rješenjima.

Kako bi se otkrilo što se točno sa odrastanjem mijenja u metabolizmu, studija Early Bird, koju su proveli Sveučilište u Plymouthu i tvrtka Nestle, počela je početkom 2000-ih pratiti 300 zdrave djece – od njihove pete godine do rane odrasle dobi.

  • Istraživanje je pokazalo da se rizici za dijabetes tipa 2 u djetinjstvu mogu predvidjeti i da su najraniji pokazatelji stanja genetski uzrokovani – rekao je dr. Francois-Pierre Martin iz Nestlea, inače voditelj ove studije.

On kaže kako to saznanje otvara mogućnost individualiziranog savjetovanja svakog pojedinca i rane intervencije da bi se smanjili i rizici budućeg dijabetesa tipa 2.

  • Ako ga uspijemo rano otkriti, pomogli bi djeci da skrenu s navika koje bi dovele do punog dijabetesa tipa 2 – objasnio je dr. Joe Pinkney sa Sveučilišta u Plymouthu.

Ono što je dr. Martin o studiji naglasio jest otkriće da se kod djece koja će oboljeti od dijabetesa 2 javlja disfunkcija beta-stanica, a da je ta pojava neovisna o tjelesnoj težini.

Ipak, naglasio je Martin, studija je pokazala i da naknadno povećanje tjelesne težine tijekom puberteta ubrzava tijek bolesti, odnosno stanje od pred dijabetesa do potpunog razvijanja dijabetesa tipa 2 bude kraće kod djece koja se udebljaju.

  • To naglašava važnost pravilnog načina života i prehrane već u djetinjstvu, kako bi se smanjio rizik od dijabetesa – rekao je za Daily Mail.

Što je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je stanje zbog kojeg razina šećera (glukoze) u krvi postaje previsoka.

Može uzrokovati simptome poput prekomjerne žeđi, pojačano mokrenje i umor. Također može povećati rizik od ozbiljnih problema s očima, srcem i živcima.

To je stanje koje može utjecati na svakodnevni život zbog kontroliranog načina prehrane, lijekova ili redovnih pregleda.

Uzrokuje ga hormon inzulin. Često se povezuje s prekomjernom težinom ili neaktivnošću i obiteljskom anamnezom dijabetesa tipa 2, a može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar, gubitak osjećaja boli (oštećenje živaca) probleme sa stopalima – poput čireva ili infekcija, gubitak vida, pobačaj i mrtvorođenje, probleme sa bubrezima.

Zdrava prehrana i fizička aktivnost najviše pomažu u upravljanju razinom šećera u krvi.

Preuzeto sa 24sata.hr

Više iz kategorije: Zdravlje

To Top