Connect with us

Korištenje nekvalitetne šminke utiče na naše oči

Zdravlje

Korištenje nekvalitetne šminke utiče na naše oči

Korištenje nekvalitetne šminke utiče na naše oči

ZAČEPLJENJE OTVORA SUZNOG KANALA

Na gornjim i donjim kapcima, u dijelu prema nosu, nalaze se mali otvori putem kojih suze sa površine našeg oka otiču suznim kanalima do suzne kese koja se nalazi uz nos. Kod upotrebe veće količine pudera ili drugih tipova šminke koji se nepravilno nanose ili dugo ostaju na licu, često dolazi do začepljenja ovog otvora (punctum), a što posljedično dovodi do dugotrajnog i obilnog suzenja oka. Propiranje suznih kanala i uklanjanje pudera i šminke iz punctuma jedini su lijek.

JAČMIR

Šminka koja dugo ostaje na kapcima može dovesti i do začepljenja žlijezda kapaka, odnosno do pojave jačmira. U akutnoj fazi, područje upale je bolno, te se bolest naziva Hordeolum. Kada upala prestane, u kapku se dodirom osjeća manji ili veći čvorić (Chalazion), čije uklanjanje zahtijeva hiruršku intervenciju.

KONJUNKTIVITIS

Konjunktivitis zapravo predstavlja najčešću vrstu površinske upale oka. Iako može da se javi zbog prisustva raznih vrsta patogena, česta je i kod korištenja nekvalitetne šminke, kada upala sa kapaka prelazi i na oko. Crvenilo, svrab ili žuljanje oka najčešći su simptomi. Liječenje može da traje i do mjesec, i to uz ukapavanje antibiotskih i kortikosteroidnih kapi.

NAKUPLJANJE ŠMINKE ISPOD GORNJEG KAPKA

Rijetko, ali dosta opasno stanje kod nepravilnog korišćenja šminke, jeste i njeno nakupljanje ispod gornjeg kapka. Upravo sastav od kojeg se šminka pravi može da bude toksična i da dovede do težih upala rožnjače oka. Ove upale, ako se kasno otkriju i neadekvatno liječe, dovode do oštećenja vida. Osim toga, osjećaj žuljanja stvara potrebu za trljanjem oka, što može izazvati nastanak bolnih ogrebotina na rožnjači. Uklanjanje nakupina šminke je terapija izbora, piše lolamagazin.com.

Kao nezaobilazan modni detalj, šminka je sastavni dio života skoro svih žena. Ipak, radi očuvanja zdravlja oka, jako je važno da šminka bude kvalitetna i da se pravilno koristi.

Preuzeto sa azra.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top