Kako da prepoznamo da li je u pitanju stres ili depresija?

Imate problema sa spavanjem, teško se koncentrišete ili vam je apetit slab? Svakodnevne obaveze i pritisak čine vas zabrinutim ili razdražljivim? Osećate napetost u mišićima, muči vas glavobolja? Da li ste pod stresom ili …
Povezanost stresa i depresije je dobro poznata kako iz svakodnevne kliničke prakse, tako i iz obimne stručne literature.
Stres je univerzalni odgovor organizma, reakcija na pozitivne ili negativne situacije u našem životu, kao što su na primer početak novog posla ili raskid emotivne veze.

Kako da prepoznamo da li je u pitanju stres ili depresija?

Granica između depresivnog stanja kao emocionalne reakcije na neki stresni životni događaj i kliničke depresije je često nejasna i zamagljena. S druge strane, dugotrajan stres može dovesti do razvoja depresivne epizode.Ono što depresiju izazvanu stresom karakteriše i razlikuje od klasične depresivne epizode je smanjena kontrola agresivnosti, izlivi besa, anksioznost i iritabilnost tj. razdražljivost.Pad raspoloženja nije upadljivo prisutan kao kod klasične depresije. Ovaj podtip depresije nazvan je Atipična anksiozno-agresivna i sa stresom povezana depresija.Kada je vreme da preduzmemo nešto?Ključni korak je pravovremena i tačna dijagnoza. U tom smislu, najvažnija je uloga lekara opšte prakse koji je najčešće prvi u kontaktu sa pacijentom, i čija je pozicija izuzetno važna u prepoznavanju prvih simptoma stresom izazvane depresije. Lekar je taj koji treba da postavi pravu dijagnozu i propiše odgovarajuću terapiju, kao i da proceni kada pacijenta treba s razlogom uputiti specijalisti psihijatrije.

Šta nam može pomoći?

Kod depresije povezane sa stresom otvara se mogućnost primene prirodnih preparata kao prve linije pomoći. Preporučuju se preparati koji utiču na smanjenje dominantnih simptoma u ovom slučaju smanjenje anksioznosti i iritabilnosti.Tensilen® sadrži S-Adenosyl L-Methionine (SAMe), prirodnu aminokiselinu koja povećava nivo serotonina i dopamina. Na taj način pomaže da se poboljša raspoloženje, vraća volju i energiju. Preporučuje se u stanjima stresa, razdražljivosti i preopterećenosti.

Dugotrajan stres negativno utiče na raspoloženje, emocije i ukupan kvalitet života. Zbog toga je važno reagovati na vreme.

Preuzeto sa telegraf.rs

Podijeli na: