Connect with us

Suhe šljive su idealne za vraćanje probave u ravnotežu!

Suhe šljive su idealne za vraćanje probave u ravnotežu!

Zdravlje

Suhe šljive su idealne za vraćanje probave u ravnotežu!

Svako od nas se u određenoj dobi susreo s problemom neredovne stolice. Nelagoda zbog zatvora može imati nekoliko uzroka. Međutim, kod traženja olakšanja, ishrana je uvijek dobro mjesto za početak.

Suhe šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.

Idealne za omekšavanje stolice

Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sistem je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana – preko 3 grama po četvrtini šoljee.

Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Stoga se nakon konzumacije vlakana savjetuje pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode.

Netopiva vlakna prolaze kroz naš sistem uglavnom netaknuta; njihov je zadatak da pokrenu nakupljene tvari kroz crijeva. I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan faktor. Jer kada je probavni sistem već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može zaista da napravi još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.

Međutim, postoji jednostavno rješenje. Najučinkovitiji način da se riješite zatvora uz pomoć suhih šljiva je njihova rehidracija koja će izmijeniti njihovu teksturu i učiniti ih sočnima. Dodatna tekućina će pomoći u potiskivanju vlakna kroz naša crijeva, čineći stolicu mekšom i laganijom za izbaciti.

Suhe šljive predstavljaju bogat izvor antioksidansa. Pune su vitamina A, željeza i kalijuma. Ova sočna voćka može zadovoljiti želju za slatkim, bez da uzrokuje divljanje šećera u krvi zbog svojih prirodnih zaslađivača – fruktoze i sorbitola. Suhe šljive predstavljaju sjajan zalogaj koji čak može pomoći u sprečavanju dosadne razdraženosti koju uzrokuje neuredna stolica.

Zato, kako bismo stvarno “pokrenuli stvari”, rehidratizujte ove vlaknaste bombe i osjećaćete se kao potpuno nova osoba.

Prijedlozi za kuhanje suhih šljiva

Šljive stavite u mali lonac pa ih zalijte vodom koja ih mora prekriti. Pustite krčkati na laganoj vatri dok se voda ne zgusne i postane poput sirupa – suhe šljive će se proširiti i omekšati. Jedite ih nekoliko svaki dan. Ne zaboravite piti sok. Najbolje ih je konzumirati sobne temperature. Čuvajte ih u frižideru. Za brzo namakanje, prelijte proključalu vodu preko suhih šljiva na 10 minuta.

Preuzeto sa: ljepotaizdravlje.ba

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top