Ako želite da smršate u jelovnik ubacite kiseli kupus!

U prazničnim danima teško je sačuvati liniju. Sve što trebate uraditi jeste uzeti kiseli kupus. Jedan kilogram kiselog kupusa ima 186 kalorija, što sagorite za 40 minuta šetnje ili 15 minuta trčanja.

Opšte je poznato da je kiseli kupus prava riznica vitamina, prvenstveno vitamina C, kao i željeza, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, što ga čini idealnom namirnicom u zimske dane. Pored toga, zahvaljujući vitaminu C i fitonutrijentima dobijenim u procesu kiseljenja, on poboljšava imunološki sistem i djeluje kao pravi probiotik.

Kiseli kupus ima malu energetsku vrijednost, svega 18 kalorija u 100 grama. To znači da ćete, ako pojedete porciju od kilogram kiselog kupusa, sve te kalorije sagorjeti za 40 minuta šetnje ili 15 minuta trčanja – kaže Jasna Vujičić, nutricionista-dijetetičar.

A u prilog tome da je odličan prijatelj naše linije dovoljno je reći da obiluje biljnim vlaknima, što ga čini pravom namirnicom za pravilnu probavu.
– Kiseli kupus je blagodet za varenje. Poput probiotskog jogurta, sadrži korisne bakterije kao što je Laltobacilus plantarum, koji snaži imunitet, sprečava razvoj eširihije koli, salmonele i kandide i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Šolja kiselog kupusa sadrži:
-44 kalorije
-2,2 g proteina
-0,4 g masti
-6,8 g ugljenih hidrata
-8 g vlakana
-18 mg vitamina C

Ova zdrava namirnica potpomaže varenje, naročito žitarica i mahunarki, kao i masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost pospješuje razlaganje masnoće. Zato se koristi i za rješavanje problema hroničnog zatvora, kada se preporučuju dvije-tri kašike rasola prije svakog obroka.

– Jedna do dvije čaše rasola na dan pomoći će i kod gubitka apetita. Probajte, zdrav je u svakom smislu – savjetuje Jasna Vujičić.

Podijeli na: