Savjeti kako očistiti bižuteriju

Gotovo da nema žene koja ne voli nakit. Međutim, ne može svaka žena sebi da priušti zlato. Zato većina žena kupuje bižuteriju koja može biti vrlo kvalitetna i lijepa, iako nije napravljena od plemenitih metala.

Posljednjih godina posebno je popularan nakit od nehrđajućeg hirurškog čelika koji je vrlo izdržljiv.

Vratite mu stari sjaj
Koliko god da vodite računa o svom nakitu od bižuterije, on će vremenom izgubiti sjaj i potrebno mu je čišćenje. Kako je objasnila modna stilistkinja Mišel Vagman, bižuterija je mnogo jeftinija od finog nakita jer je napravljena od prostih metala, legura, plastike, stakla ili sintetičkog dragog kamenja.

Često sadrži staklo, cirkone ili kamenje stvoreno u laboratoriji umjesto pravog dragog kamenja. Možda nije tako izdržljiva kao fini nakit, ali je dizajnirana da prati modne trendove – rekla je ona, a piše sajt StyleCraze.

Problem je što bižuterija lako skuplja prašinu i prljavštinu. Također, može da promijeni boju zbog vode, znoja, zraka i krema za tijelo. Ali, postoji način da i ovaj nakit brzo i lako očistite kako biste mu vratili stari sjaj.

Limunov sok
Limun je prirodno kiseo, što pomaže da se lako ukloni sloj oksida na nakitu. Odličan je za sve vrste metalnog nakita. Pomiješajte jednak omjer vode i limunovog soka, potopite nakit u ovaj rastvor 10 minuta, potom nježno istrljajte nakit grubom krpom ili četkicom za zube. Isperite ga hladnom vodom i osušite čistom krpom.

Sredstvo za pranje suđa
Ovo je jedan od najlakših i najsigurnijih metoda za čišćenje bižuterije kod kuće. Razblažite malo sredstva za pranje suđa s toplom vodom u posudi. Potopite nakit i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi nakupljena prljavština omekšala. Nježno operite nakit četkicom za zube; ne zaboravite na ćoškove i manje dostupna područja. Isperite hladnom vodom i osušite nakit mekom krpom.

Sirće
Jedan od najefikasnijih načina za čišćenje bižuterije je rastvor sirćeta i vode. Ovo se posebno odnosi na metalni nakit koji će poslije ovog čišćenja zasijati kao nov. Napravite rastvor od sirćeta i vode, potopite nakit i držite ga 10 minuta. Potom ga temeljno očistite starom četkicom za zube, isperite i osušite. Oprez se savjetuje ukoliko je prepun kamenja ili cirkona. Takvu bižuteriju nemojte držati u rastvoru više od pet minuta kako kamenje ne bi opalo. Umjesto četkice za zube koristite mali sunđer; nježno očistite nakit, isperite ga i osušite krpom od mikrovlakana.

Rastvor za kontaktna sočiva
Rastvor za kontaktna sočiva savršeno funkcioniše kao sredstvo za čišćenje i pruža blistav sjaj bižuteriji. Dovoljno je razblažiti rastvor sočiva s malo vode sobne temperature u maloj posudi. Navlažite meku krpu u ovom rastvoru i nježno obrišite komade nakita. Kada ih očistite, obrišite ih mekom, čistom krpom ili ga isperite hladnom vodom.

Pivo
Da, dobro ste pročitali bižuteriju možete očistiti i pivom. Ovo piće će pomoći u uklanjanju mrlja, promjene boje i mrlja sa mesinga, srebra i bižuterije. Sipajte nekoliko kapi piva na komad meke tkanine i potom očistite nakit. Obrišite svoj nakit čistom i suhom krpom i čuvajte ga dalje od vlage.

Preuzeto sa avaz.ba

Podijeli na: