Kako pravilno čuvati zimnicu

Na pojedina mjesta nikako ne bi trebalo da odlažete svoje tegle, jer rizikujete da ostanete bez zaliha koje ste pripremili za zimu.

Domaćice znaju koliko truda i vremena ulažu u pripremanje zimnice, pa bi zaista bila greota da ako bi vaša zimnica ostala ukusna i zdrava, pročitajte na kojim mestima nije poželjno držati tegle. Domaćice to možda već i znaju, ali nije na odmet utvrditi gradivo.

U blizini izvora toplote
Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice zimnicu odlažu u viseće dijelove kuhinje, na gornje police, što se nikako ne preporučuje.

Toplota od svih grejnih tijela u kući skuplja se u višim dijelovima stana, što znači da će se tegle zagrijati, a ono što čuvate od zimnice u njima propasti od toplote. Ako ste ih kojim slučajem skladištili na ovakva mjesta, da biste sačuvali zimnicu premjestite je na hladno i mračno mjesto.

Otvorena terasa
Zimnicu nije preporučljivo držati ni na otvorenim terasama, jer kada je jaka zima rizikujete da tegle smrznu i puknu, a kada je toplo mogu da se zagriju i da se sadržaj u njoj pokvari.

Frižider
Većinu onoga što ste ostavili kao zimnicu ne bi trebalo držati u frižideru. To se posebno odnosi na one proizvode koji u sebi sadrže šećer, kao što su džemovi i slatko od voća. Za držanje u frižideru pogodna je samo ona zimnica koja ima ograničen rok trajanja ili tegle sa kiselim krastavcima, šarenom salatom ili ajvarom koje ste već otvorili.

Mjesto na kojem ima vlage
Mjesto koje se smatra za najbolje skladište zimnice je podrum. Smatra se da je u njemu stabilna i dovoljno niska temperatura, a i da je mračan. Međutim, ako u podrumu ima vlage, ovo nije dobro rješenje, jer zimnica može da se ubuđa, prenosi super žena.

Preuzeto sa nezavisne.com

Podijeli na: