Dimljeni losos – budite oprezni jer je riječ o namirnici koja ima visok udio soli i masti

Nekada je serviran samo u posebnim prilikama, a danas je dimljeni losos široko rasprostranjena namirnica koja je glavni sastojak mnogim jelima. Riječ je o ukusnom sastojku kojeg možete konzumirati vrućeg ili hladnog, no budite oprezni jer je riječ o namirnici koja ima visok udio soli i masti.
Vrući i hladni dimljeni losos nutrocionistički su veoma slični – imaju visok udio proteina, ali i visok udio soli i masti. Ipak, iako ima veći udio masti, losos sadrži zdravu omega 3 masnu kiselinu i jednostruko zasićene masti koje se smatraju korisnima za naše zdravlje.

U isto vrijeme, oba tipa dimljenog lososa dobar su izvor B vitamina koji nam je potreban za energiju, selena koji poboljšava funkciju našeg imunološkog sistema i viramina D koji pomaže regulisanje kalcija i fosfara u tijelu koji su važni za zdravlje kostiju i zuba.

S obzirom na visok udio masti i soli, nutrcionisti preporučuju da porciju dimljenog lolosa (oko 85 grama) konzumirate najviše jednom sedmično.

Nutricionisti savjetuju i da prilikom kupovine dimljenog lososa provjerite jesu li mu dodani sastojci kao što su dodatna so ili šećer koji pojačava okus. Najzdravija opcija je kupiti dimljeni losos bez ikakvih dodataka.

Preuzeto sa klix.ba

Podijeli na: