6 rečenica koje NIKADA NE SMIJETE da kažete djeci

Pritisnuti svakodnevnim obavezama, roditelji često po inerciji izgovaraju neke rečenice, a da ne shvataju da one mogu loše da utiču na razvoj djeteta.

Nekada se desi da shvate da su pretjerali, pa se javi griža savjesti.Bez obzira koliko ste pritisnuti svakodnevnim problemima, prije nego što nešto kažete svojoj djeci, razmislite o tome.

Psiholozi tvrde da riječi ostavljaju dubok trag u dječijoj psihi i da imaju mnogo veći uticaj na razvoj nego što mi možemo da pretpostavimo.

 • Riječi za djecu mogu biti konstruktivne ili destruktivne pa mudro birajte šta ćete reći pred djetetom. Nešto što se odraslima čini bezazleno, može uticati veoma na dijete – kaže psiholog Jil Vitni .

1.Prespor si!
Mališani imaju običaj kada se spremaju za školu da ujutru budu spori. Ako vršite pritisak na njih da budu brži, samo ćete postići suprotan efekat.

Iako kasnite, nemojte da vičete na njega i naređujete mu jer ga tako nikada nećete motivisati. Koliko god da žurite pokušajte da potražite mirniji put da ubrzate stituaciju.

Psiholozi tvrde da je jedan od dobrih načina predlaganje igre utrkivanja u oblačenju, jer će ga to podstaći da bude brže.

 1. Lažeš!
  Čak i kada djeca ne slažu, roditelji su skloni da im ne povjeruju, a naročito kada stignu do pubertetskog uzrasta.

I u situaciji kada dijete uhvatite u laži, ako vičete i optužujete ga ono će se osjećati da je napadnuto pa će srljati sve dublje u laž.

 • Potrudite se da saznate zašto je lagao umjesto da ga optužujete i otvoreno razgovarajte -kaže pedijatar Edvard Kulič.

Bolje recite da vam se može obratiti ako mu je nešto potrebno, ali nemojte mu reći da ste bijesni i ljuti. Uvijek pokušajte da podstaknete razgovor.

 1. Ostavi me na miru!
  Koliko god da ste umorni i neraspoloženi nemojte svom djetetu reći da vam smeta.

Odgovorite na njihova pitanja na ljepši način i dajte im ideju kako da se zabave dok se vi odmorite.

Dajte im zadatke za njihov uzrast koji će ih obradovati. Možete im predložiti da se igraju dok ne završite. Ali, ako im obećate da ćete se nakon toga baviti njima,ispunite obećanje.

 1. Zašto nisi kao tvoj brat ili sestra?
  Roditelji koji imaju dvoje i više djece često upadaju u zamku poređenja djece. Onako kako i odrasli ne vole da ih neko poredi sa drugima, to ne vole ni djeca.

Poređenjem sa bratom ili sestrom dobićete samo kontraefekat i stvorićete razdor među djecom. Rizikujete da ono dijete koje je poređeno, mada to neće pokazati, zauvijek promeni odnos prema bratu ili sestru.

Psiholozi tvrde da dete u toj situaciji neće vjerovatno promijeniti ponašanje, ali će izgubiti samopoštovanje. Umjesto da ga kinjite i poredite, pohvalite ga za ono što je kod njega dobro.

 1. Zato što sam ja to rekao
  Ovo je rečenica koju je većina roditelja izgovorila bar jednom u životu.

Neki je izgovaraju u žurbi, jer nemaju vremena za objašnjenje, a neki iz nemoći i nedostatka argumenata zašto nešto dijete treba da uradi baš u tom momentu.

Umjesto ove mnogima omiljene fraze odvojite malo vremena i objasnite mu, zašto bi, na primjer trebalo da skupi igračke i raspremi svoju sobu.

Recite im da vam je potrebna njihova pomoć, jer ako podelite obaveze imaćete više vremna za igru i zajedničke trenutke. To će ih više zainteresovati od demonstracije vaše prividne moći.

 1. Nije to toliko strašno
  Možda se vama ne čini važnim da dijete nije pozvano na rođendan svog drugara iz vrtića ili škole, ali to je za njih velika stvar.

Izreka kaže da nam je u svakom periodu života dato onoliko problema koliko možemo da riješimo, a ovakva stvar za vaše dijete je upravo to breme koje je njemu u tom uzrastu veliko kao kuća.

Ako to omalovažavate, pokazujete da ne razumijete kako se dijete osjeća. Ne sudite djetetu već pokažite empatiju i razumijevanje i pokušajte da ga utešite.

Ukoliko imate namjeru da odgajite odraslu osobu sigurnu u sebe i svoje kvalitete, pazite šta govorite svojoj djeci.

Ne zaboravite da je prije više od jednog vijeka jedan od najpoznatijih psihologa svih vremena Sigmund Frojd rekao da je “dijete otac čovjeka”.

Preuzeto sa novi.ba

Podijeli na: