Connect with us

Bušenje ušiju kod beba i male djece da ili ne

Korisni savjeti

Bušenje ušiju kod beba i male djece da ili ne

Bušenje ušiju kod beba i male djece da ili ne

Tema koja izaziva mnogo polemika i dijeli roditelje u dvije grupe.

Činjenica je da je bušenje ušiju kod beba tradicija koja je ranije bila više zastupljena, a danas je uglavnom u ruralnim predjelima. Međutim, baš u vrijeme kada imamo pregršt informacija o tome koliko je bušenje ušiju kod male djece opasno, ovo se čini kao potpuno nerazuman potez roditelja koji je, prema mišljenju mnogih, zlostavljanje djeteta.

Na primjer, u Nemačkoj pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male djece, a pošto malo dijete ne može da da saglasnost, bušenje ušiju se smatra nanošenjem tjelesne povrede.

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je “ulaz” za klice koje mogu da izazovu upale i to nakon što već rana zaraste.

Sem toga, postoji realna opasnost da djeca za vrijeme igre povrijede uho, odnosno povuku minđušu i pocjepaju ušnu resicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da djeca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Ali će biti i onih koji će tvrditi da je sasvim dovoljno da dijete samo zatraži da mu se probuše uši.

Preuzeto sa telegraf.rs

Više iz kategorije: Korisni savjeti

To Top