Očistite vašu veš mašinu uz pomoć ova dva sastojka

Ukoliko vam odjeća nakon pranja nije dovoljno čista i mirišljava, trebali biste očistiti mašinu za veš. Najbolje rezultate imat ćete ako mašinu očistite s dva sastojka koje sigurno imate u svojoj kuhinji.

Zbog visokih temperatura i vode veš mašina je savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija, gljivica i plijesni, a u njoj se skupljaju i prašina, prljavština i skoreni komadi sredstava za pranje, zbog čega nam odjeća ostaje prljava i nakon pranja.

Prema riječima stručnjakinje za čišćenje, za uklanjanje prljavštine iz veš mašine može nam pomoći mješavina dva jeftina kuhinjska sastojka: 250 ml do 500 ml bijelog octa i jedna do tri kašike sode bikarbone

“Imajte na umu da je bitna i unutrašnjost kao i vanjski dio”, kaže ona i savjetuje da mašinu s ovom mješavinom počne prati izvana, od vrata.

Smjesu nanesite na vrata i prebrišite, a možete ju koristiti i u bubnju od nehrđajućeg čelika. Nakon toga savjetuje pranje brtve vrata koja je često najprljaviji dio, a za to možete koristite staru četkicu za zube.

“U slučaju da na mašini ima i plijesni, samo preko nje pospite sodu bikarbonu pa dobro istrljajte s octom”, objasnila je.

Ta će dva sastojka, kaže, izazvati reakciju i stvoriti pjenu koja će olakšati pranje.

“Nemojte zaboraviti i ladicu za deterdžent napunite ju octom koji će ukloniti kamenac i razbiti nagomilani skoreni deterdžent”, objasnila je.

Preuzetosa klix.ba

Podijeli na: