Kako pravilno održavati i prati džempere

Mnogi bi se vjerovatno složili da nije potrebno prati džemper svaki put kada ga nosite. Međutim, nakon koliko nošenja treba prati džempere?

Koliko često biste zapravo trebali prati džemper? Postoje načini pomoću kojih možemo održati naše džempere u top formi tokom ove zime, a i duže.

Prema riječima stručnjakinje za toksine iz okoliša i osnivačuce “Slightly Greener” Tonye Harris, u prosjeku trebali bi džempere prati između drugog i petog nošenja, ali zavisi i od faktora kao što su način na koji se džemper nosi i od čega je napravljen.

Ako ste, na primjer, nosili nešto ispod džempera, to će produžiti vijek trajanja vašeg džempera smanjujući broj pranja.

Što se tiče materijala, stvari poput pamuka, kašmira i svile treba prati nakon dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili otpornih sintetičkih mješavina mogu nositi do pet puta.

Ukratko, definitivno ne morate da perete džempere svaki put kada ih nosite, a ako želite da rasporedite vrijeme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Kako održati džempere kroz svako pranje?

Uz dovoljno, ali ne previše pranja džempera, postoji još nekoliko korisnih savjeta koje Harris preporučuje za produženje vijeka trajanja vaših omiljenih odjevnih komada. Kao prvo, uvijek provjerite upute za njegu na etiketi, bez obzira na materijal.

“Ako se mogu prati u mašini za veš, perite ih samo na programima za osjetljivo ili ručno pranje, u hladnoj vodi” savjetuje Tonye, dodajući da toplina lako može brzo skupiti džempere.

“Ako želite dodatnu zaštitu, možete se odlučiti za ručno pranje džempera u kadi ili umivaoniku s nježnim deterdžentom”, dodaje.

Ona savjetuje da nakon pranja, osušite džemper, nemojte ga iscijediti. Također, bez obzira perete li ručno ili koristite mašinu za veš, položite svoje džempere ravno da se osuše na zraku umjesto da ih stavite u sušilicu.

“Obavezno operite džempere prije nego što ih skladištite za toplije mjesece kako biste osigurali da mirisi ili mrlje ne uđu u njih”, zaključuje.

Preuzeto sa klix.ba

Podijeli na: