Kako odabrati boju kose prema obliku lica

Zaboravite šminku, frizura i boja kose su najpametniji načini da “poboljšate” oblik lica!

Ako tamne boje mogu učiniti da područje izgleda manje, a svijetle nijanse mogu da otvore i prošire prostor, onda možete da stvorite iluziju i na osnovu svog lica odaberete odgovarajuću boju kose.

Boju kose najčešće biramo prema boji tena i boji očiju, ali da li ste znale da pri izboru nove nijanse u obzir možete uzeti i svoj oblik lica?

Stručnjaci tvrde da oblik lica itekako možemo učiniti idealnim odabirom boje kose pa vam predlažemo da prije odlaska kod frizera pogledate sljedeće prijedloge:

Ovalno lice
Ženama ovalnog lica predlaže se da izbjegavaju pramenove koji će lice vizuelno još više izdužiti. Tamne boje također znaju izgledati preagresivno uz ovaj tip lica, dok su smeđa, kestenjasta, crvena i plava boja idealan izbor.

Srcoliko lice
Damama srcolikog lica odlično pristaje plava kosa. Svijetlo smeđa, narandžasta i svijetlo crvena također su dobar izbor, a ukoliko volite pramenove, svjetlije nijanse odaberite za donji dio kose. Ombre će vam također super stajati.

Četvrtasto lice
Četvrtasto lice često zna izgledati široko pa frizeri predlažu tamnije boje poput tamnosmeđe, tamnocrvene i crne. Ukoliko imate pramenove, uz čelo i lice boja bi trebalo da bude tamnija.

Okruglo lice
Okruglom licu dobro stoje šiške, a bilo bi idealno kad bi na šiškama i gornjem dijelu lica pramenovi bili svjetliji, a na ostalim dijelovima nekoliko nijansi tamniji.

Preuzeto sa avaz.ba

Podijeli na: