Connect with us

Kako njegovati kosu tokom jeseni

Korisni savjeti

Kako njegovati kosu tokom jeseni

Kako njegovati kosu tokom jeseni

U toku jeseni kosi treba pokloniti najviše pažnje. Tada se javlja pojačano opadanje vlasi, a neophodni su i posebni tretmani kako bi kosa bila spremna za hladnoću i vlagu. Frizer Anja Nikolić ima praktične savjete koji će vam pomoći da vratite svježinu kosi i održite je zdravom i njegovanom u zimskom periodu.

Opadanje kose tokom jeseni traje od četiri do šest nedelja. U jesen pojačano gubimo vlasi, a to je uobičajena reakcija na ljetnje izlaganje sunčevoj svjetlosti koje dovodi od pojačanog lučenja hormona rasta kose, napominju stručnjaci. Faza u kojoj kosa opada obično traje od četiri do šest nedelja, ali ako potraje duže valja se obratiti ljekaru.

OPADANJE

Tretmani ne djeluju na gubitak kose u smislu da regenerišu njen rast, ali svakako podstiču taj proces. Mogu biti oralni (uzimanje vitamina B kompleksa, cinka, gvožđa i silicijuma), kao i u vidu ampule, maske ili kreme za kosu. Prirodna pomoć je čaj od preslice i masaža kože glave uz pomoć maslinovog, ricinusovog ili ulja čajevca.

DUBINSKI TRETMANI

Dubinsko pranje kose i dubinski tretman rekonstruiše dlaku jer ulazi u njenu dubinu i puni je keratinom. Tretman se radi u četiri faze. Prva – šamponiranje, skida dubinsku prljavštinu koja prodire u dlaku. Sljedi punjenje dlake B vitaminom i sojinim proteinima. Treća faza je rekonstruisanje dlake keratinom i, na kraju, u poslednjoj fazi se pakuju proteini koji se vezuju za spoljašnjost dlake i čuvaju je od spoljašnjih uticaja – vjetra i prašine.

ŠIŠANJE

Nakon izlaganja suncu i slanoj vodi vaša farbana kosa izgubiće sjaj pa joj priuštite skraćivanje krajeva i farbanje. Boja se može osjvežiti i nepermanentnim bojama, kao što su kolor šamponi i prelivi koji su prirodne boje koja hrani kosu.

PAKOVANJE

Nefarbana kosa se može pakovati i u domaćoj radinosti. Prirodnoj kosi prijaće pakovanja od jaja, maslinovog ili kokosovog ulja, B vitamin i AD kapi. Nažalost, na farbanu kosu priroda ne može da utiče pa je rekostruišu samo hemijska pakovanja. Pakovanja i maske stavljajte samo na krajeve, jer ih je veoma teško isprati iz kose. Poželjno je stavljati ampule za revitalizaciju dlake, kao i aromaterapije sa eteričnim uljima koje uz masažu glave pospješuju cirkulaciju.

NJEGA ISPOD KAPE

Da biste izbjegli efekat spljoštene kose, nanesite malo pjene za volumen u korjen kose pa kosu sušite tako što glavu okrenete ka dole. Stavljajte talk na korjen kose da biste izbjegli da se kosa priljepi za tjeme.

Preuzeto sa zena.blic.rs

Više iz kategorije: Korisni savjeti

To Top