Connect with us

Riješite se loše probave masažom trbuha

Zanimljivosti

Riješite se loše probave masažom trbuha

Riješite se loše probave masažom trbuha

Bili ste jako gladni i progutali ste ručak u par minuta? Iako će to zadovoljiti glad, može uzrokovati bol u trbuhu i otežanu probavu.

Dok bol u trbuhu može biti simptom raznih stanja, postoji nešto što će vam u kratkom roku pomoći i umiriti bol – masaža trbuha.

Probava zapravo počinju u ustima pa je važno svaki zalogaj dobro prožvakati kako bi organizam imao više koristi od nutrijenata ali i kako biste izbjegli bol u trbuhu ili zatvor.

“Za bolje zdravlje probave žvačite polako, a ako između zalogaja popijete par gutljaja vode, hrana će se brže razgraditi i lakše stići do probavnog trakta.”, napominje McKel Hill, nutricionist.

Ali kad je probava pod stresom, može doći do upala, što pak rezultira gastrointestinalnim problemima kao što su proljev, zatvor i nadutost. Hill također kaže da stres može uzrokovati napinjanje abdominalnog tkiva, što može ometati probavni proces.

Kako bi olakšali probavu i opustili trbušne mišiće tako da nesmetano rade svoj posao, Hill preporučuje dvominutnu masažu trbuha prije jela.

KAKO MASIRATI?

  • Lezite na leđa s lagano povijenim koljenima ali stopala moraju biti u ravnini s podlogom.
  • Stavite ruke na trbuh i masirajte kružnim pokretima – dlanovima i prstima. Prvo krenite u smjeru kazaljke na satu, a onda promijenite smjer.
  • Masirajte tako 2 minute ili dok ne primijetite da je područje trbuha potpuno opušteno.
  • Važno je obratiti pažnju na disanje – udahnite duboko i glasno izdahnite.

Preuzeto sa večernji.hr

Više iz kategorije: Zanimljivosti

To Top