Po čemu se žene sa više tetovaža izdvajaju od drugih?

Istraživanje američkih naučnika otkrilo je da postoji snažna povezanost žena koje imaju više tetovaža i njihovog samopouzdanja, prenosi Miss7.

Sociolog Jerome Koch sa Univerziteta Texas Tech vodio je 2015. godine istraživanje koje je otkrilo da žene s više tetovaža pokazuju više razine samopoštovanja u odnosu na one s manjim brojem ili one bez tetovaža. Za ovu studiju, istraživači su anketirali 2.395 studentica sa šest američkih univerziteta. Sudionice su ispitane o količini tetovaža koje imaju, kao i o njihovom nivou depresije i samopoštovanja. Uz to, postavljena su im pitanja u kojima su se ispitanice trebale izjasniti jesu li ikada razmišljale ili pokušale izvesti samoubistvo.

Tetovaža kao vizuelni podsjetnik

Rezultati su pokazali da je za žene samopoštovanje raslo s povećanjem broja tetovaža. Suprotno tome, žene koje su svoje tijelo ukrasile s više tetovaža također su imale problematičniju prošlost i bile sklone priznati depresiju. Studija je otkrila da tetovaže ponekad služe kao mehanizam suočavanja s prošlošću i svojevrsni znamen koji postaje vizuelni podsjetnik na razdoblje koje su vlasnice tetovaže ostavile za sobom. “Baš kao što preživjeli od raka dojke i žrtve zlostavljanja nerijetko tijelo ukrase tetovažom i piercingom kako bi prekrili fizičke gubitke,” pišu autori studije, „mi mislimo da su žene koje su sudjelovale u našoj studiji možda pokušale obnoviti emocionalne gubitke s više tetovaža.”

Uspostava kotrole

Žene koje su tijelo ukrasile s četiri ili više tetovaže svjesnije svoga izgleda te su sklonije tjelesnim promjenama. Za njih tetovaže nisu tek ukras već i simboli koji ih podsjeća na određene životne odluke i trenutke. “Možemo nagađati, ali mislimo da žene posežu za tetovažom kako bi uspostavile kontrolu nad svojim tijelom, kako na emocionalnom tako i na tjelesnom planu” – zaključili su istraživači.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Podijeli na: