Connect with us

Po čemu se žene sa više tetovaža izdvajaju od drugih?

Zanimljivosti

Po čemu se žene sa više tetovaža izdvajaju od drugih?

Po čemu se žene sa više tetovaža izdvajaju od drugih?

Istraživanje američkih naučnika otkrilo je da postoji snažna povezanost žena koje imaju više tetovaža i njihovog samopouzdanja, prenosi Miss7.

Sociolog Jerome Koch sa Univerziteta Texas Tech vodio je 2015. godine istraživanje koje je otkrilo da žene s više tetovaža pokazuju više razine samopoštovanja u odnosu na one s manjim brojem ili one bez tetovaža. Za ovu studiju, istraživači su anketirali 2.395 studentica sa šest američkih univerziteta. Sudionice su ispitane o količini tetovaža koje imaju, kao i o njihovom nivou depresije i samopoštovanja. Uz to, postavljena su im pitanja u kojima su se ispitanice trebale izjasniti jesu li ikada razmišljale ili pokušale izvesti samoubistvo.

Tetovaža kao vizuelni podsjetnik

Rezultati su pokazali da je za žene samopoštovanje raslo s povećanjem broja tetovaža. Suprotno tome, žene koje su svoje tijelo ukrasile s više tetovaža također su imale problematičniju prošlost i bile sklone priznati depresiju. Studija je otkrila da tetovaže ponekad služe kao mehanizam suočavanja s prošlošću i svojevrsni znamen koji postaje vizuelni podsjetnik na razdoblje koje su vlasnice tetovaže ostavile za sobom. “Baš kao što preživjeli od raka dojke i žrtve zlostavljanja nerijetko tijelo ukrase tetovažom i piercingom kako bi prekrili fizičke gubitke,” pišu autori studije, „mi mislimo da su žene koje su sudjelovale u našoj studiji možda pokušale obnoviti emocionalne gubitke s više tetovaža.”

Uspostava kotrole

Žene koje su tijelo ukrasile s četiri ili više tetovaže svjesnije svoga izgleda te su sklonije tjelesnim promjenama. Za njih tetovaže nisu tek ukras već i simboli koji ih podsjeća na određene životne odluke i trenutke. “Možemo nagađati, ali mislimo da žene posežu za tetovažom kako bi uspostavile kontrolu nad svojim tijelom, kako na emocionalnom tako i na tjelesnom planu” – zaključili su istraživači.

Preuzeto sa tuzlanski.ba

Klikni da komentarišeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top