Kad i kako uvesti bundevu u bebinu ishranu

Bundeve su prepune hranljivih materija, imaju visok nivo vitamina A i beta karotena.

Beta karoten je jedan od karotenoida iz biljaka koji kada se pojedu i svare, pretvaru se u vitamin A u ljudskom tijelu. Beta karoten smanjuje rizik od kancera, kao i srčanih bolesti. Ne preporučuje se davanje sjemenki bundeve bebama. No, bebe mogu da jedu bundevu sa šest mjeseci starosti. Hranite bebu bundevom u vidu kašica ili pomješanu sa domaćim žitaricama, jogurtom, ili čak sa mesom kao što je piletina. Možete dodati i malo cimeta i tako dobiti još bolji ukus.

Takođe, možete peći bundevu u rerni i ponuditi bebi isječenu na kockice kao hranu za prstiće. Za puniji ukus, premažite bundevu sa malo putera i dodajte malo cimeta prije pečenja.

Zašto je bundeva divna hrana za bebe
Bundeva (100g – kuvana)

Vitamini Minerali
Vitamin A – 12230 IU Kalijum – 364 mg
Vitamin C – 11.5 mg Natrijum – 2 mg
Niacin – 1.01 mg Kalcijum – 37 mg
Folna kiselina – 22 mcg Fosfor 74 mg
Pantotenska kiselina – .06 mg Magnezijum – 22 mg
Vitamin K – 2.0 mg Gvožđe – 1.40 mg

Takođe sadrži manje količine mangana, bakra i cinka.

Kako izabrati i čuvati bundevu za bebe?
Bundeve ne spadaju u hranu koja je visoko kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organskih vaš lični izbor. Ukoliko ćete koristiti bundevu u kašicama, tražite one manje. Manje bundeve su mekše i manje vlaknaste od većih sorti. Takođe, imaju čvrsto, slatko meso u poređenju sa onim većim. Pokušajte da nađete bundevu između 5 i 8 kilograma.

Kako pripremiti bundevu za bebe?
Bundeve mogu da se kuvaju, peku, kuvaju na pari… Imajte u vidu da bundeve gube hranljivu vrijednost ukoliko se previše kuvaju. Pečenje bundeve će osigurati da se zadrži većina hranljivih materija u njoj. Bundeva mora da se pripremi odmah nakon što ste je isjekli ili će krenuti da se kvari.

Jednom kada se skuva, bundevu bi trebalo odmah koristiti i/ili ohladiti. Ukoliko ne želite odmah da upotrebite kuvanu bundevu, zamrznite je ili ispasiranu ili u komadićima. Kuvana bundeva dobija braonkasto-narandžastu boju, tako da nemojte da se uplašite ako zavirite u činiju i pronađete takvu boju. Pečenje bundeva, kao i kod većine voća je najbolji izbor pripremanja, i to zbog održivosti ukusa i hranljivih materija.

Preuzeto sa nezavisne.com

Podijeli na: