DOMAĆA SUPA – Ukoliko je jedete redovno može da reguliše i nivo holesterola

Svi znaju koliko je domaća supa zdrava, prepuna je korisnih sastojaka, a čak i lekari je preporučuju kod prehlade. Ne samo da “leči” telo, već će i kožu učiniti sjajnijom i zategnutijom.

Korisna za zdravlje
Supa ili čorba od kostiju izvor je životinjskih proteina. Jedna šolja kuvanih pilećih kostiju (oko 240 ml) sadrži oko 10 g proteina. Kolagen koji se nalazi u supi pomoći će u bržem zaceljivanju povreda i ogrebotina, vlaži kožu, jača nokte i kosu, čineći ih sjajnim.

Ova supa je veoma korisna za žene starije od 50 godina. Povećanje unosa kolagena u kombinaciji sa teretanom pomaže u jačanju mišićne mase i pospešuje topljenje masnoća. Kolagen dobijen iz pileće hrskavice pomaže u u smanjenju bolova kod osteohondroze i osteoartritisa.

Supa od kostiju je riznica mikronutrijenata – kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina A, vitamina K2, gvožđa, cinka, selena i mangana. Zahvaljujući ovoj supi smanjuje se količina lošeg holesterola u krvi, poboljšava se stanje jetre i pankreasa.

Priprema:
Da biste spremili “lekovitu” supu, prvo morate da ispečete kosti u rerni (poželjno da koristite kosti od domaćeg pileta). Zatim se kosti stave u šerpu, preliju vodom i kuvaju se najmanje 6 sati.

Samo ovako se stvara koristan protein kolagen (osnova vezivnog tkiva tela, koji mu obezbeđuje snagu i elastičnost).

Redovnim konzumiranjem supe možete značajno da poboljšate stanje organizma.

Preuzeto sa: stil.kurir.rs

Podijeli na: