Koje namirnice ne treba prati prije kuhanja

Iako vam se čini logičnim da bi prije kuhanja trebalo oprati svaku namirnicu, kod nekih namirnica to donosi više štete nego koristi.
Ukoliko ste do sada uvijek prali piletinu prije kuhanja, vrijeme je da prekinete tu naviku. Stručnjaci ističu da pranjem piletine ne rješavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu.

“Pranjem sirove piletine vjerojatno ćete raširiti bakterije po cijeloj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe”, navode stručnjaci.

Jedini učinkovit način da se riješite bakterija je kuhanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso. Stručnjaci savjetuju da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se riješili viška vlage, no svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoper i radnu površinu.
Osim toga, nemojte prati ni gljive, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu mijenjati u smislu okusa i konzistencije. Bolje ih je isprati i osušiti papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i kako ne bi bile vodenaste.

Jaja su također jedna od namirnica koju nikada ne biste trebali prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Mnogi ljudi griješe jer nakon kuhanja peru tjesteninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se tjestenina kuhala sadrži škrob i doprinosi okusu.

Preuzeto sa klix.ba

Podijeli na: