Sve tajne kiseljenja kupusa i njegova ljekovitost

Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na kupus, da ga pritišće i ujedno štiti od dotoka zraka. Tako zaštićeni kupus dulje će trajati.

Da biste pripremili kiseli kupus, potrebno vam je 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, žlica papra u zrnu, po želji jabuka ili komadići dunje radi žute boje. U plastičnu bačvu složite red rezanoga kupusa, a zatim red soli. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvorite.

Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne višoj od pet stupnjeva.

Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na kupus, da ga pritišće i ujedno štiti od dotoka zraka. Tako zaštićeni kupus dulje će trajati nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.

Sok od kupusa ili malo rasola kod čira na želucu

Pijte od pola litre do litru soka svježega kupusa tijekom dana u gutljajima. Postupak ponavljajte 3-6 tjedana. Liječenje se provodi uz dijetnu prehranu. Druga mogućnost je da žlicu rasola razrijedite u 6 žlica vode. Svakog sata treba uzimati po jednu žlicu razrijeđenog rasola, a između svega toga svaka dva sata pojesti po žlicu svježeg sira.

Listovi svježega kupusa i kelja za zacjeljivanje rana

Listovi kelja i kupusa snažno izvlače gnoj iz rana i dezinficiraju ih, pa se često koriste kod rana koje sporo zacjeljuju. Uklonite s lista sredinu i žile. Stavite list u više slojeva na oboljelo mjesto i lagano povežite sve slojeve. Oblog mijenjajte tri puta na dan. Kod gnojnih i teško zacjeljujućih rana tijekom promjene obloga dezinficirajte ranu. Kod težih oboljenja istodobno pijte i sok kupusa.

Preuzeto sa 24sata.hr

Podijeli na: