Kupus, karfiol, brokoli i kelj sprečavaju rak debelog crijeva!

Istraživači svakodnevno istražuju različite spojeve u povrću i voću nastojeći pronaći rješenje za određene bolesti. Stoga ne čudi kako je sprovedeno više studija upravo na kupusastom povrću.

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podstiču probavu, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka. Na primjer, izotiocijanati, koji nastaju razgradnjom glukozinolata nalaze u kupusastom povrću, pokazuju antitumorsko djelovanje.

U nedavnoj studiji objavljenoj u The American Journal of Chinese Medicine, istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta u Tajvanu istraživali su antikancerogenu aktivnost sulforafana koji je u izobilju prisutan u kupusastom povrću, poput brokolija, kupusa, karfiola i kelja. Otkrili su kako je sulforafan djelotvorno sredstvo protiv raka koje može zaustaviti ćelijski ciklus i apoptozu ćelija raka.

Sulforafan utiče na zaustavljanje rasta i proframira smrt ćelija karcinoma debelog crijeva.

Kako bi odredili kako će sulforafan uticati na ovu vrstu raka, koristili su HCT 116, ćelijsku liniju ljudsko kolorektalnog karcinoma koja se obično koristi za proučavanje mehanizama rasta i metastaza tumora. Oni su liječili ćelije HCT 116 sulforafanom i posmatrali njegov uticaj na ove ćelije.

Istraživači su naveli kako sulforafan uzrokuje promjene u ćelijskoj morfologiji i smanjuje vitalnost HCT 116 ćelija. Ove morfološke promjene zabilježene su fazno-kontrastnim mikroskopom.

Prema istraživačima, Sulforafan dobijen iz kupusastog povrća snažno je sredstvo protiv tumora. Istraživači posebno ističu kako je Sulforafan sredstvo koje se u budućnosti može koristiti za liječenje raka crijeva.

Preuzeto sa kurir.rs

Podijeli na: