Šta da radite ako vas ubode stršljen?

Stršljeni, kao i ose, znaju da budu agresivni i napadaju ljude čak i ako nisu uznemireni, posebno u kasno ljeto i ranu jesen kada su u potrazi za hranom.

Ako se približite gnjezdu i uznemirite stršljene, oni će masovno krenuti u napad, jer je gnjezdo njihov dom koji oni štite pod svaku cijenu. Jedan stršljen može da ubode više puta, a kako mu je žaoka duža i deblja nego kod ose, otrov prodire dublje u kožu.

Nakon uboda dolazi do stvaranja otoka, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može da prođe već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može da otekne i čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojem se nalazi ubod. Crvenilo i svrab nakon uboda stršljena mogu da potraju i do 10 dana.

Stršljen pri ubodu ispušta manju količinu otrova, a i sam otrov je manje toksičan od pčelinjeg. Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, sastojka koja izaziva jak osećaj pečenja, a njihova žaoka takođe dublje prodire u kožu zbog čega i uzrokuje veću bol.

Pčele napadaju samo u odbrani, ako se osećaju ugroženo. Ubod stršljena je manje opasan nego što većina ljudi misli, osim za pojedince alergične na ubode insekata koji često saznaju da su alergični tek nakon prvog takvog neprijatnog iskustva.

Prirodni lijek

Mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbegao nastanak infekcije. Takođe, preporučuje se da se nanese sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja. Kako bi se smanjio otok, preporučuje se da se na ranu stavljaju hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja nane i lavande koja će ublažiti svrab i bol. Za smirivanje upale i ublažavanje otekline, možete pokušati i korišćenjem eteričnog ulja nane mente ili lavande, a može pomoći i mast od gaveza ili nevena.

Šta da radite ako vas ubode stršljen

Kako biste sprečili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žaoka ostala u koži, pokušajte da je istisnete nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu, jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u tijelo, a žaoka ostane dublje u koži. Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata, jer otok može da uzrokuje otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozljeđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu pomoć, prenosi B92.

Šta ako ste alergični na ubod stršljena

Za ljude koji su alergični na ubode insekata savetuje se da: žaoku odmah uklone sa mjesta uboda i stave hladnu oblogu, da imaju lijekove u pripravnosti, u slučaju potrebe da primjene hitnu terapiju (epipen, antihistaminik, kortikosteroid), izbjegavajte brze pokrete poput mahanja rukama zbog teranja insekata, jer tada postaju agresivni, izbjegavajte jake mirise poput parfema (neke kreme za sunčanje, losione sa mirisom) jer oni privlače insekte, izbegavajte da jedu slatko i sočno voće u otvorenom prostoru, budite oprezni pri radu u vrtu, zaštitite otvorene delove tela dok radite u voćnjaku, nemojte da hodate bosi po travi, jer pčele često borave u djetelini, izbegavaju široku i lepršavu odeću žarkih boja jer se žaoka može uvući pod odjeću, slatke namirnice drže pokrivenim, kante za smeće drže zatvorenim, prozor u spavaćoj sobi držite zatvoren tokom dana ili se zaštitite mrežom protiv insekata.

Preuzeto sa hayat.ba

Podijeli na: